Ексклюзиви
четвер, 10 вересня 2020 00:16

В Одесі скасували статус регіональної мови для російської

— Мені почали писати люди з Одеси й дякувати. Є, що й обурюються моїми діями. Другі — жертви пропаганди. Думають, якісь нормативно-правові акти зобов'яжуть говорити іншою мовою в побуті. Тому бояться. Треба роз'яснювати, — говорить 38-річний Святослав Літинський, громадський активіст зі Львова.

Він через суд домігся скасування регіональної мови в Одесі. Статус надали російській ­2012-го, коли набув чинності мовний закон Ківалова-Колісніченка. Це дозволяло користуватися нею в органах влади, державних і комунальних навчальних закладах, а також інших сферах суспільного життя.

— 2014-го стало видно, що більшість громад, де українську рідною назвали менше половини, були анексовані чи окуповані, — говорить Святослав. — Якщо держава не займатиметься своїми мовними справами — втрачатиме території. Всі унітарні держави, в яких декілька мов, мають територіальні або політичні негаразди. Якщо не подолаємо двомовність, отримаємо в себе постійні проблеми.

2018 року Конституційний суд визнав неконституційним закон Ківалова-Колісніченка. Оскільки його скасували, то всі підзаконні акти втрачають чинність.

— Та регіональні мови не стали відміняти. Лише прокуратура Донецької області скасувала рішення 2012-го одразу, — каже Літинський. — Від решти доводиться добиватися. У серпні 2018 року я звернувся до прокуратури Одеси, Херсона, Дніпра та Харкова. В Одесі відповіли, що "позовна давність скасування ухвали вже минула". Я довів, що це не так. Тоді відписали, що "не бачать підстав для скасування". Подав на прокуратуру Одеси до суду й виграв. Тоді почали опиратися в міській раді. Ніби це питання не належить до повноважень суду. Але закон на моєму боці.

Зараз Святослав Літинський судиться із харківською прокуратурою. Вона програла першу інстанцію, але подала апеляцію.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі скасували статус регіональної мови для російської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути