пʼятниця, 01 лютого 2019 06:05

Святослав Літинський виграв суд у Харківської міської ради

Голова громадської організації "Незалежні" 37-річний Святослав Літинський виграв позов до Харківської міської ради 11 січня 2019-го. Бореться за те, щоб чиновники послуговувалися державною мовою. Із проханням підтримати його заяву за скасування статусу регіональної мови для російської у Харкові він звернувся до Львівського окружного адміністративного суду.

— Ще в серпні я писав у прокуратуру Харківської області, щоб скасували функціонування російської мови у статусі регіональної, — розповідає Святослав. — Заяву передали в облраду. Звідти надійшов лист з відмовою. Зіслалися на Європейську хартію регіональних мов.

Наприкінці вересня Літинський вдруге звернувся в прокуратуру. Після цього депутати облради проголосували за скасування регіонального статусу російської.

— Рішення облради не стосується Харкова. Аби скасувати статус регіональної мови для російської у місті, за це мають проголосувати депутати міської ради. Я звернувся до них з таким проханням. Але виконком залишив мій лист без розгляду. Тоді я подав до суду у Львові. Він визнав протиправною таку бездіяльність Харківської міськради та ігнорування заяви. Зобов'язав розглянути звернення.

У Харкові статус регіональної російській мові надали у серпні 2012-го. Таке рішення зобов'язувало посадовців володіти, крім державної мови, ще й регіо­нальною. Це дозволяв "закон Колесніченка — Ківалова". У лютому 2018-го Конституційний суд скасував його. Після того від статусу регіональної відмовилися у Херсоні та Миколаївській області. Досі він діє в Донецьку, Дніпрі, Одесі та цих областях, на Луганщині, у Запоріжжі, Миколаєві та Каховці на Херсонщині.

— Ми звернулися в Міністерство культури із заявою, аби воно зайнялося статусом російської мови в цих регіонах. Якщо відповіді будуть негативні, оскаржуватимемо їх у суді. Будемо підключати прокуратуру, бо вона має повноваження скасовувати рішення міських і місцевих рад, що суперечать Конституції.

Зараз ви читаєте новину «Святослав Літинський виграв суд у Харківської міської ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути