четвер, 05 листопада 2020 07:10

"Мав пасти череду, то почепив приймач на гілку і писав серед поля"

Автор: Анастасія Мантач
  Люди з вадами зору пишуть радіодиктант шрифтом Брайля в комунальному Київському центрі незрячих  8 листопада 2019 року
Люди з вадами зору пишуть радіодиктант шрифтом Брайля в комунальному Київському центрі незрячих 8 листопада 2019 року

— Радіодиктант об'єднує тисячі людей. Охоплюємо максимально широку ­аудиторію. Немає обмежень за віком, професією чи місцем проживання. За 20 років його писали у всіх шести частинах світу, — говорить керівник проєкту "Радіодиктант національної єдності", ведучий Українського радіо 34-річний Дмитро Хоркін.

Щороку 9 листопада в День української мови та писемності українці пишуть Радіодиктант національної єдності. Так відбувається 20 років поспіль. Це не просто перевірка знань, а свято.

— Традиція заходів, що популяризують національні мови, виникла у Європі. У Франції є великий диктант від суспільного радіо. В Німеччині проводять акцію "Франкфурт пише". У Нідерландах диктант транслює перший канал національного радіо. Такі є в Китаї, Естонії, Литві, Іспанії, Лівані, — розповідає Дмитро Хоркін. — У кожного заходу своя особливість. У Китаї це каліграфія. Литовське радіо й телебачення звертають увагу на освіту в школах. Українське радіо називають носієм еталонної мови. Із 1924 року працює з україномовними дикторами. Слухачі знають, що в його ефірі сюжети, в яких говорять російською мовою, — перекладені й продубльовані. Це для нас принципово.

Що вам запам'яталося у радіодиктантах?

— Торік робота без жодної помилки була підписана студентом коледжу, який надсилав листи від усього закладу. Побачивши себе в переліку переможців, зізнався, що писала його викладачка.

Черкащанин мав пасти череду в селі, то почепив приймач на гілку й писав диктант серед поля. Потім удома переніс на чистовик і надіслав.

Чим відрізнятиметься ювілейний 20-й радіодиктант?

— Ми знайшли людину, яка бездоганно володіє мовою й подачею матеріалу, має філігранну дикцію, приємний тембр, упізнаваний голос і зовнішність. Після кастингів обрали Римму Зюбіну. Впродовж двох сезонів вона — наша провідна актриса радіодрами. Це жанр, де актори півтонами голосу передають смисл твору, настрої, динаміку сюжету й інтонації персонажів. Римма Зюбіна в цьому талановита.

Текст готує письменник, видавець, лауреат Шевченківської премії Іван Малкович.

Із методологією читання допоможе мовознавиця Лариса Масенко — доктор філологічних наук, співробітниця профільного наукового інституту і професорка Києво-Могилянської академії.

Диктант — це можливість удосконалити володіння українською. Будемо раді, якщо цього року його писатимуть працівники торгівлі, ресторанної та готельної сфери, таксисти. Останні — активні слухачі радіо.

Хто перевірятиме роботи?

— У нас є група науковців і викладачів провідних українських вузів і закладів середньої освіти. Оприлюднять лише результати слухачів, які не зробили жодної помилки, за їхньою згодою. Для решти це можливість поспілкуватися з однодумцями, взяти участь у наймасштабнішому українському флешмобі та зробити свою українську кращою.

Хто з відомих українців братиме участь?

— Актори, зірки телебачення й кіно, співаки, футболісти, політики вже отримали запрошення. Через епідемічну ситуацію ми змушені зменшити кількість людей, які писатимуть диктант у Національній бібліотеці імені Вернадського в Києві. У найбільшій читальній залі із шаховою розсадкою, в масках і рукавичках, зберуться до 30 осіб. Підтвердили участь співак Олександр Балабанов, актори Сергій Калантай і Наталія Сумська, переможці національного відбору до Євробачення гурт "Ґо-A".

Чи варто писати радіодиктант тим, хто не знає української досконало?

— Багато людей знічуються, коли припускаються помилок. Не хочуть псувати мову, тому обмежують її використання. Не варто боятися, потрібно пробувати й переходити. Треба слухати україномовні радіоканали, читати видання, дивитися передачі, серіали, фільми українською. Все це допоможе вільно оволодіти мовою чи вдосконалити знання.

Мешканці окупованих територій України беруть участь в акції?

— Звісно. Торік ми довго чекали листа. Слухачка зателефонувала й розповіла, що вона з окупованої території. Укрпошта там не працює. Мусила передати через знайомого.

2014-го я вів передачу "Донбас: UA" на Українському радіо. 9 листопада був дзвінок слухачки. Писала диктант із приймача на батарейках, тому що перед цим бомбили її місто й електрики не було.

На яку тему буде завдання цього року?

— Попросили автора описати події, які ми переживаємо. Ближче до диктанту повідомимо тему. Традиційно дамо підказки.

Диктант пишуть на всіх континентах. Як це можливо технічно? Як учасники відправляють роботи, адже є різниця в часі.

— Після прочитання радіодиктанту 9 листопада для надсилання залишатиметься астрономічна доба — 24 години. На сайті та Ютуб-каналі UA: Українське радіо розмістимо запис. Можна буде дописати у зручний час.

Як варіант — сфотографувати текст і надіслати за допомогою електронної форми. Ми врахували складну епідемічну ­ситуацію. Тому паперовий лист можна відправити наступного дня. Важливо, щоб поштовий штамп був за 10 листопада.

11 листопада об 11:00 оприлюднимо повний текст. Перевірятимуть роботи впродовж двох місяців. Після цього оголосимо результати й нагородимо людей, які напишуть без помилок.

Як такі акції популяризують українську мову?

— Я народився й виріс у місті Торез Донецької області. Сам попросився в україномовний клас. У моєму дитинстві завжди грало Українське радіо. Родиною слухали "Хіт-парад 12–2" на радіо "Промінь". Я знав популярні українські пісні, слухав музичні програми. Україномовні медіа сприяють можливості говорити й думати українською. Мені це допомогло.

Яку роль відіграє радіо в житті українця сьогодні?

— Моя докарантинна поїздка в Рим на щорічну конференцію Європейської мовної спілки для керівників світових радіостанцій запам'яталася гаслом "Радіо в автомобільну еру". Люди в машинах, особливо в заторах, слухають його. Пасажири в громадському транспорті — теж. Воно всюдисуще. У маршрутках, кав'ярнях, на ринках, вулицях міст. Тому радіо залишається й розвивається.

І ще радіо — це простота в надзвичайних ситуаціях. Останні три з половиною роки я для себе ставлю крапочки на карті, де відбулися події, що назавжди змінили наш світ. Вибухи снарядів в Ічні, трагедія в Чугуєві, ситуація із заручниками в Луцьку, підрив боєприпасів у Калинівці Вінницької області. У надзвичайних ситуаціях радіо технологічно працює швидше. Наш кореспондент телефоном включається в ефір, редактори зв'язуються зі свідком — і він дає коментар.

Як написати радіодиктант національної єдності

Понеділок, 9 листопада. Початок о 9:00.

1. Приготуйте аркуш і ручку.

2. Увімкніть:

— UA: Українське радіо, UA Радіо Культура;

— телеканали UA: Перший, UA: Культура, регіональне суспільне телебачення;

— в інтернеті Ютуб-канал UA: Українське радіо, сторінки в соцмережах.

3. Уважно слухайте вказівки ведучих.

4. Пишіть диктант розбірливо, не поспішайте.

5. Перевіряйте написане — у вас буде можливість це робити.

6. Вкладіть аркуш у конверт і відправте поштою за адресою: Хрещатик, 26, Київ, 01001, Україна, або — як фото в електронному вигляді на пошту [email protected].

7. Прізвища переможців оголосять за два місяці.

Зараз ви читаєте новину «"Мав пасти череду, то почепив приймач на гілку і писав серед поля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути