четвер, 10 грудня 2009 18:52

Житлову субсидію призначають після перевірки

25-річній Ірині Грудзь зі столичної вул. Автозаводської не дають субсидію на квартплату. Жінка живе сама. Перебуває в декретній відпустці.

— Відмовили, бо в квартирі прописані мама — приватний підприємець і брат. Він навчається у вузі на контракті, — розповідає. — Хоча вони живуть окремо. Але для відділу субсидій це не має значення. Моїй сусідці-пенсіонерці теж відмовили. Подала заявку. За пару днів прийшли інспектори з перевіркою. Побачили холодильник — і все. Сусідчин син працює за кордоном. Прислав гроші, і вона купила холодильник за 7 тисяч гривень.

Житлову субсидію часто оформляли цілком забезпечені люди, пояснює Ірина Старук, 32 роки, з головного управління соцзахисту Києва. Бо раніше допомогу призначали за довідкою про доходи. Із травня 2009-го Кабмін змінив порядок. Тепер до заяви треба додати декларацію про доходи.

— Не мають права на субсидію сім"ї, які витрачають на квартплату до 20 процентів свого доходу. Також не дадуть субсидії, якщо сім"я має дві автівки чи квартири. Або має речі дорожче 6 тисяч гривень. Або якщо метраж житла більший за норму. На кожного члена родини має бути 21 квадратний метр і додатково 10 квадратних метрів на всю родину.

— Перед призначенням субсидії до вас має прийти соціальний інспектор. Він перевіряє, чи дійсно доходи і рівень життя відповідають декларації. Бо багато українців отримують зарплату в конвертах. Тому при малій офіційній зарплаті мають хороший дохід. Також виявляємо доходи та майно за допомогою служб МРЕВ, БТІ, податкової інспекції, центру зайнятості.

Люди мусять пускати інспектора для огляду житла. Бо підпис під заявою на субсидію та декларацію про доходи означає згоду на перевірку.

— Торік ми виявили родину, яка отримала субсидію, маючи два легковика БМВ, — розказують у соцзабезі.

Заяв про призначення субсидій за рік поменшало на третину.


Як оформити субсидію

— Оплатити борги з квартплати або домовитися із жеком про розтермінування боргу.

— Узяти в жеку довідку форма N3, про прописаних у квартирі та форму N2 про склад сім"ї.

— Усім членам сім"ї отримати на роботі довідку про доходи за шість місяців. Безробітним її надають у центрі зайнятості. Пенсіонери подають пенсійне посвідчення.

— Написати заяву та декларацію про доходи родини в районному відділі соцзабезу. До неї додати копії паспортів і свідоцтв про народження для дітей.

— У соцбезі показати розрахункові книжки та квитанції за комунальні послуги.


Рішення про надання субсидії мають ухвалити за 10 днів.

Зараз ви читаєте новину «Житлову субсидію призначають після перевірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути