вівторок, 24 квітня 2018 00:30

"Жінка дізналася, де я прописаний. Поїхала до моїх батьків"

— З'їхати з орендованої квартири буває так само складно, як її знайти, — розповідає 33-річний Ярослав Забілий із міста Бровари поблизу столиці.

— Три роки винаймали житло в пенсіонерки. Потім власниця померла. Вирішили перебратися на іншу квартиру. Приїхала дочка покійної. Сіла на диван, а той упав. Стала кричати, що то ми зламали. Диван був старий, ще радянських часів. Ми його кілька разів ремонтували, але ніжки постійно роз'їжджалися. Почали шукати вживаний на заміну. Але господарка вперлася, що в неї стояв новий. Тоді ми вирішили взагалі не купувати. То ця жінка дізналася, де я прописаний. Поїхала до моїх батьків. Розповідала, що ми обікрали її. Батьки дали половину грошей на новий диван. Шість тисяч гривень за нього заплатили.

Киянину Володимиру Грисюку, 36 років, довелося робити ремонт в орендованій квартирі через півроку після того, як з'їхав. Господарі звернулися до суду.

— Орендували помешкання з ремонтом у Дніпровському районі. Сину — 3 роки, любить малювати, — каже Володимир. — Якось дружина відволіклася і він розмалював її лаками для нігтів стіну. Пробували мити шпалери, терти лак спеціальною рідиною. Зрештою перетягли туди меблеву стінку, яка стояла навпроти. Коли з'їжджали, молилися, щоб власниця нічого не запідозрила. Через шість місяців отримали повістку в суд за місцем прописки. Господарка вимагала відшкодувати збитки та моральну компенсацію. Виявилося, квартира довгий час була порожньою. Потім туди знову взяли квартирантів. Вони вирішили переставити меблі. Побачили на стіні малюнки. Показали власниці. Заплатив за рішенням суду 10 тисяч гривень компенсації. Стільки б коштували два місяці оренди житла.

Найчастіше квартирантам доводиться ремонтувати м'які меблі, шафи, пере­клеювати шпалери, міняти штори.

— Люди недбало ставляться до майна в орендованому помешканні. Почастішали випадки, коли власники вимагають компенсації на великі суми. Зазвичай квартиранти винні самі. Одному клієнту довелося реставрувати шкіряний диван. Він завів кота та собаку, тварини подерли оббивку, — говорить рієлтор 34-річний Сергій Пасічник. — Буває, що й господарі зловживають. Одна жінка вимагала, щоб орендарі замінили двері на кухонних шафах. Їй здалося, що на одній лак потріскався. Інша сказала купити нове розкладне крісло. Хоча в старому треба було прикрутити єдиний болт. Щоб уникнути таких неприємностей, треба всі речі в квартирі при заселенні сфотографувати.

Іноді квартиранти справді завдають значних збитків. У Дарницькому районі столиці родина, коли виїжджала з помешкання, прихопила металопластикові вікна та унітаз. Досі їх шукаємо. За адресою, що була вказана в паспорті, вони не проживають. Де поділися, ніхто не знає. Ще один чоловік п'яним побив у квартирі всі меблі, холодильник, умивальник. За тиждень вирішив з'їхати. Звісно, що довелося платити.

У Європі житло здають без меблів

— За кордоном квартирант і власник житла зазвичай підписують договір на п'ять років. Протягом цього часу не можна змінювати вартість оренди, — каже 52-річний Віктор Несін, голова спілки фахівців із нерухомості.

— В Україні такого немає. Щоб не платити податків, договір іноді не укладають узагалі. Якщо термін оренди — понад три роки, документ обов'язково треба завірити в нотаріуса.

Також у нас не прийнято оформлювати акт прийому-передачі під час заселення та виселення з помешкання. У квартирі всі речі зношуються з часом. Якщо ж орендар затопив житло чи сталася пожежа, повинен оплатити ремонт. У будь-якому випадку суперечки між господарями та квартирантами мають вирішуватися через суд.

— Чітких правил, які збитки має компенсувати орендар, в Україні немає, — розповідає Анатолій Топал, 47 років, віце-президент асоціації професійних управителів нерухомістю. — Зараз стає популярним страхування житла. Поширене серед власників дорогих квартир. У Європі квартиранти винаймають тільки квадратні метри. На термін від трьох місяців житло здають без меблів. Лише пофарбовані стіни, на підлозі — ламінат. У кращому випадку облаштована кухня, є плита. Може бути кондиціонер. Меблі треба купувати чи орендувати окремо. Це вигідно і господареві, і орендарю. Коли договір закінчується, житло залишають у такому ж стані, як заселялися. Навіть колір стін не можна змінювати.

Маргаріта ДИКАЛЮК

Зараз ви читаєте новину «"Жінка дізналася, де я прописаний. Поїхала до моїх батьків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути