неділя, 19 серпня 2007 15:43

Зілля від облисіння травник продає по три гривні

Щочетверга та щоп"ятниці біля столичного метро Лук"янівська Григорій Прокопенко, 61 рік, торгує лікарськими травами.

На клейонці розкладає кульки з насінням і подрібненою травою. У кожному — папірець із назвою. Загорнуті в газети стебла засушених рослин тримає у картатій сумці. Одразу підходить жінка. Запитує, чи є трава для видалення волосся.

— Беріть дурман, — радить травник. — Цілу бадилину варіть півгодини, щоб був міцний навар. Води налийте з розрахунку 150 грамів трави на літр води. Потім намастіться цим відваром і годину-дві так походіть. Потім змийте. Отак робіть тиждень-два.

Жінка бере одразу два кульки, дає 6 грн. Просить телефон. Прокопенко простягає їй папірець із номером мобільного.

Живе Григорій Прокопенко у Корсунь-Шевченківському на Черкащині. На травах знається змалку.

— Мати варила з них чай, бувало, й суп, як їсти не було чого. І мені про них розказувала, — говорить чоловік. — У дев"яностих я возив до Києва городину. Якось розговорилися в електричці з попутницею. Про трави їй багато чого нарозказував. Вона слухала-слухала та й каже: кидай цю картоплю, вози в Київ трави. За кілька тижнів знову зустрілися з нею в електричці. Завела ту ж саму розмову.

Удома 2 сотки засіяв дурманом

Відтоді Прокопенко збирає трави. Велосипедом їздить у сусідні села Кичинці, Кірове та Гарбузин. Із собою возить лопату й мішок — на корінці. Люди ж гадають — щоб красти їхні овочі. Тому бере з собою вівчарку. Так безпечніше, пояснює. Удома дві сотки засіяв дурманом.

Підходить хлопець. Від каменів у нирках лікар прописав йому 25 видів трав. Прокопенко відбирає йому кілька пакетиків на 75 грн.

— Корінь аїру щойно продав, — вибачається Григорій. — Листя чорниці теж нема, а пол-палу купиш в аптеці.

Більшість трав Прокопенко продає по 3–5 грн за пакунок. Усього має близько 200 видів. Деякі замовляє з Казахстану та Росії.

— Я працював там інженером, обслуговував літаки, — каже травник. — Тепер друзі звідти мені передачі шлють.

Привізне зілля дорожче. Один грам аралії маньчжурської або золотого кореня коштує 2 грн. Набір трав від псоріазу продає за 110 грн. Тим часом літній чоловік просить канадську злинку.

— У мене тім"я знову почало заростати від неї, — погладжує чуба киянин Георгій Заброцький, 71 рік. — А був лисий як біб. Минулої весни Григорій порадив відваром злинки натиратися. А на Новий рік уже пушок завівся. Пакетика за три гривні на місяць вистачає.

У Григорія Прокопенка є постійні замовники. Приходять у четвер. Завдатку з них травник не бере. Як хто і забуде прийти, все одно траву продасть, каже травник.

Зараз ви читаєте новину «Зілля від облисіння травник продає по три гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути