середа, 25 лютого 2009 16:34

Зарплата слюсарів зменшилась на тисячу гривень

У січні 2009-го на гарячу телефонну лінію Державної служби зайнятості звернулося 250 тис. осіб, більш як половина шукали роботу. Таке повідомила керівник операторського центру 23-річна Олена Порхун:

— Безробіття сильно вдарило по Донецькій, Вінницькій, Львівській областях. У Київ з"їжджаються з усіх куточків країни з надією знайти роботу. Хоча вакансії є в усіх областях, їх 83 тисячі.

У січні 2009-го Державний центр зайнятості працевлаштував майже 40 тис. осіб. Найзатребуваніші — слюсарі, електромонтери, малярі, монтажники та електрогазозварники. Нині їм пропонують 2–2,5 тис. грн зарплати. Рік тому — на 1 тис. більше. 27-річний Євген Сердюк із райцентру Ніжин Чернігівської області два роки тому звільнився із заводу.

— Борги по зарплатні були великі, так що мої діти ріски в роті не мали, — пояснює чоловік.

Сердюк за фахом токар-фрезерувальник. Працював і слюсарем. Мав1 тис. грн ставки . На заробітки поїхав до Києва. Організував бригаду з ремонту дахів. До кризи мав 5 тис. грн за місяць. У листопаді 2008-го залишився без роботи. Пішов муляром до приватного підприємця на 2 тис. грн. Працює на будівництві маслозаводу в Тульчині Вінницької обл.

— Але брався за все підряд, — продовжує Сердюк. — Треба попрацювати токарем — будь ласка. Я все можу. Навіть на екскаваторі посидів. Господар запримітив мою старанність. Недавно скоротив половину штату. А мене залишив, ще й призначив прорабом. Тепер я отримую 3,5 тисячі гривень.

Господар запримітив мою старанність й призначив прорабом

Колишній військовий із Черкас Сергій Опішнянський, 44 роки, опанував спеціальність електрика. Рік тому вийшов на пенсію. У вересні 2008-го влаштувався за новим фахом на кар"єр неподалік обласного центру. Обіцяли зарплату 4 тис. грн. Але в грудні зменшили її на 1 тис.

— Я своє зароблю, — запевняє. — Десь комусь розетки та вимикачі поміняю. За кожну точку беру 50 гривень. Якщо запрошують прокласти проводку в будинку чи дачі, маю 2–3 тисячі. Роботи не бракує.

Підприємець Юрій Песиголовцев, 31 рік, збирається відкрити власну газову автозаправку поблизу Черкас. Штат набирає заздалегідь. Обіцяє платити 1,5 тис. грн під час навчання. Потім збільшить зарплатню вдвічі.

— Потрібні токарі, слюсарі, монтери. Вони розбираються в механіці. А там ще підучимо. А менеджери, хлопчики з офісів чи банків мені ні до чого, каже Песиголовцев.


Вакансії повідомлять за безкоштовним номером



Інформаційно-консультаційна телефонна лінія Державної служби зайнятості працює по буднях з 9.00 до 18.00. Телефонувати можна на номер 8 (800) 50 50 600. Дзвінки з усієї України безкоштовні.
Власники стільникових телефонів мереж "Київстар", МТС, "Білайн" і life:) отримають безплатну довідку за номером 730.

Допомогу безробітним дадуть через три місяці

По грошову допомогу у зв"язку з безробіттям 2008 року звернулися 157 тис. українців. Мінімальна виплата нині становить 360 грн. У середньому ж — 609 грн. Звільненим через скорочення допомогу призначають одразу.

— Особам, які звільнилися за власним бажанням без поважних причин, тобто за статтею 38 Кодексу законів про працю, або за угодою сторін, тобто за пунктом першим статті 36, допомогу почнуть виплачувати починаючи з 91 дня, — уточнює 32-річний Станіслав Фащевський, директор міського центру зайнятості Умані Черкаської області. — Це нововведення передбачене Законом "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення".

Якщо безробітний двічі відмовиться від підходящих вакансій або від проходження профпідготовки, перепідготовки, виплату допомоги з безробіття припинять.

Зараз ви читаєте новину «Зарплата слюсарів зменшилась на тисячу гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути