середа, 06 травня 2009 19:32

Зарплати охоронців за рік зросли вдвічі

Автор: дані: job.ukr.net
 

Киянина Євгена Коноплю, 23 роки, кілька місяців тому звільнили за скороченням штату. Працював у друкарні. Підприємство часто простоює.

— Друг працює в бухгалтерії "Укрпошти". Підказав, що в них люди постійно потрібні, є купа робочих місць. То я одразу після звільнення поїхав влаштовуватися туди. Взяв трудову книжку. На співбесіді мене питали про досвід роботи й освіту. Одразу запропонували виходити на роботу, — розповідає Євген. — При мені ще п"ятьох людей взяли.

Євгенові Коноплі запропонували місце оператора в міжнародному цеху "Укрпошти". Він приймає посилки, заносить їхні штрих-коди у комп"ютер та відправляє за кордон. Працює по чотири дні на тиждень. Отримує 2,3 тис. грн.

Черкащанка 28-річна Антоніна Рибачук два місяці тому теж влаштувалася на нову роботу. Працює адміністратором інтернет-магазину. Продає жіночу білизну. За перший місяць отримала зарплату 3 тис. грн.

— Із січня 2009-го я веду в Інтернеті власний блог. Це ніби щоденник. Його читали багато користувачів. Згодом запропонували слідкувати за цілим сайтом. Я погодилася, бо це неважка робота. Фірма знаходиться в Одесі. Продає дорогу білизну відомих марок. Зараз пік продажу купальників, наймодніші коштують від 900 гривень. Моя робота — описати новинку, вставити фотографії речей на інтернет-сторінку, спілкуватися з покупцями в чаті або по телефону, допомогти вибрати річ по фігурі, пояснити, як замовити і забрати товар. Часто клієнткам повторюю: "Не буває некрасивих грудей, буває неправильно підібраний бюстгальтер".

— Звертаються і хлопці. Вони соромляться купувати жіночу білизну, бюстгальтери у звичайних магазинах. Отоварюються через Інтернет.

Начальник віддав свого скутера, бо не мав чим розплатитися

Усю роботу Антоніна виконує з домашнього комп"ютера. Встигає прибирати, куховарити і доглядати дитину. Фірма надсилає товар покупцям зі складу.

— Думаю, зарплата 3 тисячі гривень— не прєдєл, — вважає. — Мені платять відсотки за кожного клієнта. Може, до 10 тисяч дотягну.


Менеджери з продажу та продавці досі затребувані в роботодавців. Як і програмісти, прибиральниці, няні, керівники та чорнороби.

За три місяці 2009-го на інтернет-сайті job.ukr.net зареєстрували 12,4 тис. вакансій. Роботодавці — переважно з Києва. Наприкінці минулого року було вчетверо менше вакансій.

— Також часто шукають кур"єрів, офіціанток, монтажників, технологів, — розповідає Віра Ткаченко, головний редактор сайту. — Порівняно з лютим зарплати цих професій зросли.

Програмістам раніше пропонували зарплату від 8 тис. грн, тепер — на 400–500 грн більше. Кількість вакансій збільшилася вдвічі — до 5 тисяч.

— За рік дуже зросли зарплати охоронців — із 2 тисяч до майже 4 тисяч гривень, — каже Ткаченко. — Знизилися зарплати архітекторів, філологів, системних адміністраторів і дизайнерів.

Чорноробам, за даними job.ukr.net, пропонують до 5 тис. грн. На сайті розміщено 3 тис. вакансій. Віталій Мазуренко, 48 років, із Луцька має інший досвід:

— Будівельникові в Києві тепер важко знайти роботу, навіть підсобником. Хіба що через знайомих чи самих господарів. Зате появилося багато роботодавців-кидайлів. Не платять взагалі за роботу. Я дев"ять місяців у столиці був на заробітках, будував готель. Уже місяць сиджу вдома без роботи. Минулої осені мені платили по 4 тисячі гривень. У грудні почали затримувати зарплату. Виплатили половину, а тоді під три чорти послали. А знайомому начальник віддав свого скутера, бо не мав чим розплатитися.

Зараз ви читаєте новину «Зарплати охоронців за рік зросли вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути