пʼятниця, 27 квітня 2012 06:15

Закордонну допомогу отримували чиновники

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

За 26 років після аварії на ЧАЕС в Україні діє 61 Cпілка чорнобильців. Частину з них створили заради отримання допомоги з-за кордону.

Звідти надійшло близько $10 млрд. Обрахувати точні суми складно, бо до 2000-х років інформація про пожертви була закритою, кажуть в компанії "МПП консалтинг"

Олександр Гулевський, 63 роки, зі столичного житломасиву Вигурівщина-Троєщина створив із товаришами власну громадську організацію. Працював у Чорнобилі в травні 1986-го. Він — колишній метробудівець, прокладав тунелі для охолодження аварійного реактора.

— 1994-го ішла допомога з-за кордону. З нами зв'язалися американці, "Церква XX століття". Кажуть телефоном: "Ми зібрали допомогу ліквідаторам 20 тисяч доларів. На який рахунок перевести гроші?". А в нас же й рахунку в банку ще нема. Доки ми оформляли документи, виявилося, що держоргани вже зареєстрували організацію з такою назвою, як наша. У засновниках — двоє київських чиновників, які видавали посвідчення чорнобильцям. Ото їм, видно, й пішли ті гроші з Америки. А ми з товаришами нічого не отримали.

Олександр Миколайович розповідає про інші заробітки псевдо-чорнобильців.

— Кожен день ці липові організації привозили з-за кордону безплатну гуманітарну допомогу. Завозили цигарки й алкоголь, платячи невелике мито. Платили менше податків. На вулиці Милославській, на Троєщині, є автостоянка на 1200 машин. Нею займається "Союз Чорнобиль Україна". Вона приносить 400 тисяч гривень доходу на місяць.

Олександр Гулевський звертався по допомогу до громадської організації "Союз Чорнобиль Україна".

— Їм із держбюджету видавали великі суми. Бо вони дружать із владою. Недавно Азарова підтримали із його заниженими спецвиплатами. Мені зо п'ять разів давали допомогу. Але порядок такий: я розписуюсь, що отримав у бухгалтерії сотню гривень, із них 20-30 тут же маю віддати. Такі там відкати.

Керівництво організації регулярно отримує кошти на власне оздоровлення. Зокрема, по 27 тис. грн собі на протезування зубів, розповідає голова Донецької обласної організації інвалідів "Чорнобиль-Єдність" Микола Гончаров, 53 роки. Торік він улаштовував протести ліквідаторів у Донецьку.

— Проти Юрія Андрєєва із "Союз Чорнобиль Україна" неодноразово порушували кримінальні справи по нецільовому використанню коштів чорнобильців. Ішлося про мільйони гривень. На з'їзді його хотіли зняти. Але приїхали люди з Партії регіонів із "беркутівцями". І вирішили, що Юрію Борисовичу треба працювати й далі.

Ліквідаторам допомагало відсудити пенсії підприємство "Чернобыль-сервис". За юридичну допомогу забирало собі до 50 відсотків відсудженої пенсії.

900

осіб — керівників ЧАЕС, міліції, прокуратури, міністерства енергетики, які працювали в Чорнобильській зоні, отримуватимуть пенсію 40 тис. грн і більше за постановою Кабміну №1210 від 23 листопада 2011 року. Пенсію обраховуватимуть із зарплати, яку отримували під час ліквідації. Її 1986 року виплачували в п'ятикратному розмірі, пояснює голова спілки "Чорнобиль-єдність" Микола Гончаров із Донецька.

 

За пенсію судилися три роки

Киянин Олексій Приходько, 76 років, працював на ліквідації аварії ЧАЕС упродовж чотирьох місяців. Став інвалідом другої групи. Із 2009-го судився з Пенсійним фондом. Бо замість пенсії в розмірі восьми мінімальних йому платили 1,3 тис. грн.

Виграв у районному суді. Потім у апеляційному. Олексію Івановичу присудили пенсію 6,4 тис. грн. Недоїмку, 46 тис. грн за попередній рік заплатили в серпні 2011-го.

— Але пенсію мені перерахували тільки після того, як подав скаргу районному прокурору. Він дав припис.

Із лютого 2012-го чорнобилець отримує пенсію 3,6 тис. грн. Хоч за законом мали б платити  6,7 тис. грн.

— Ми, ліквідатори, зверталися до Карпачової, Тігіпка і Януковича, щоб нам платили пенсії за законом, а не за надуманими формулами уряду. Але відповіді так і не отримали.

Олександр Гулевський відсудив недоїмку 53 тис. грн. Отримує пенсію 7,3 тис. грн. Процеси тривали близько трьох років.

 

Кого вважають ліквідаторами

Статус ліквідатора мають такі громадяни:

• учасники усунення аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986-1987 роках, незалежно від кількості робочих днів;

• ті, хто в 1986 році працювали не менш як 14 календарних днів на пунктах санітарної обробки людей і дезактивації техніки;

• хто робив у 1988-1990 роках не менш як 30 календарних днів, у тому числі на евакуації людей і майна.

Ліквідаторів та постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи вносять у Державний реєстр України. Інвалідів також записуватимуть у дозиметричний і медичний підреєстри.

Які мають пільги

• безплатні ліки за рецептом;

• зубопротезування безплатне, для третьої й четвертої категорій — за півціни;

• надання путівки або компенсація вартості самостійного лікування, для третьої й четвертої категорій — половина ціни;

• допомога в розмірі тримісячної зарплати в разі скорочення на роботі. Посадовий оклад зберігається на новому місці роботи на рік;

• виплата лікарняних працюючим інвалідам на строк до п'яти місяців на рік;

• забезпечення житлом протягом року від подання заяви;

• знижка 50% на квартплату, комунальні послуги та пічне пальне;

• приватизація житла без оплати;

• забезпечення автомобілем інвалідів І групи;

• безплатне користування міським та приміським транспортом. Один раз на рік сплачують дорогу до будь-якого пункту України автобусом чи залізницею;

• часткова компенсація вартості харчів

 

Спілку може створити будь-хто

Як розподіляють державну допомогу ліквідаторам аварії на ЧАЕС, пояснює Микола Катеринчук, 44 роки, народний депутат, член фракції "Наша Україна":

— Організацію може створити будь-хто. Мати статус ліквідатора не обов'язково. Це можуть повнолітні громадяни країни або й іноземці, особи без громадянства, які законно перебувають в Україні. Їх має бути не менше двох. Це передбачає закон "Про громадські об'єднання".

Спілки мають право отримувати допомогу від міжнародних організацій. Їх мала б контролювати податкова служба.

Із державного бюджету кошти виділяють конкретним чорнобильцям — на ліки, інвалідні візки тощо. Однак уряд розділив ліквідаторів на дві групи. Одні, лояльні до уряду, не виступають із вимогами, бо свого часу через суд уже домоглися високих пенсій. Ці пасивні чорнобильці із "Союзу Чорнобиль Україна" отримують від держави більше за тих, які протестують.

Ірина РИБАКОВА

 

Зараз ви читаєте новину «Закордонну допомогу отримували чиновники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути