четвер, 27 червня 2019 07:35

За прориви в будинку розплачуються мешканці без лічильника

Автор: ФОТО: ТАРАС ПОДОЛЯН
  35–40 тисяч доларів коштує двокімнатна ”хрущовка” у Києві. Більшість житла в аварійному стані
35–40 тисяч доларів коштує двокімнатна ”хрущовка” у Києві. Більшість житла в аварійному стані

77-річна Раїса Милокост мешкає в будинку "хрущовка" в Черкасах по вул. Смілянській понад 50 років.

— Заселилися 1965-го, коли дочці Олені було 6 місяців. Отримала квартиру по державній черзі. Покійний чоловік Микола працював прорабом на будівництві. В "хрущовці" живуть в основному ті, хто заселився ще за Союзу. Ми платили за комунальні послуги в квартирі 12 рублів. Чоловік отримував 120 руб­лів на будівництві, а я 60, працювала медичною сестрою.

Наш будинок будівельники з організації "ДСК" робили на совість, бо для своїх співробітників. Коли прибудовувала балкон на першому поверсі на спальню і на кухню, розбивала стіни. Побачили, що зроблені з панелі, керамзиту, скловати і знову панелі.

Поставила пластикові вікна. Одна кімната на центральну вулицю виходить, але звукоізоляція хороша. З сусідами дружимо. Вечором мої давні подруги виходять на лавочку і кличуть із собою. Люди дружні, допомагають одне одному.

Зараз будинок потребує термінового ремонту, але грошей на нього немає. Дах тече. З трубами давно проблеми. Ми писали листи в міністерство, ніякої допомоги. У підвалі труби з гарячою водою, що йдуть до сусіднього будинку постійно проривають. Чиновники відмахуються. Кажуть, що план є, але нема грошей на ремонти.

Треба труби по вулиці пускати в обхід підвалу. Коштує кілька мільйонів. ЖЕКів уже нема. Зробили тендер на обслуговування будинку. Я раніше платила за це 146 гривень. Тепер платитиму 250. Обіцяли двірників, а їх нема. У дворі безлад, під'їзди самі прибираємо. Ми за свої гроші поставили замок кодовий. За вивіз сміття — 40 гривень з людини. У нашому домі стоять газові колонки, тому нема проб­лем із гарячою водою. Раніше за холодну воду платила до 50 гривень. А за останні три місяці отримувала платіжку по 150 грн. Поставила лічильник. Порахувала, що на 27 гривень воду накрутила. Я живу одна. Воду використовую тільки, щоб помитися. За тих, хто не платить, за прориви в будинку розплачуються мешканці без лічильника. Виписували, скільки хотіли.

Влітку ті, хто на верхніх поверхах, дуже страждають від спеки. Панель нагрівається і сильно парить.

На першому поверсі живуть за ґратами, як у тюрмі, бо дуже грабують. Нас обікрали 1990-го. Ми їздили на заробітки в Німеччину, Монголію. Добра була повна хата. Поїхали в село копати картоплю, приїхали, а хата порожня. Винесли все: німецький посуд, кришталь, дубльонки з Монголії. Нічого не найшли. Себе хвалю тільки за те, що застрахувала все на 7 тисяч рублів. А винесли на 15 тисяч. Тоді знайомі в міліції були, дали довідку, що не вдалося нікого знайти, тому одразу отримала страховку.

Під вікнами клумбу сажаю. У нас там рози цвітуть. Коли не було лічильника, з вікна поливала все, а зараз три-чотири відра виллю і все.

30 тисяч доларів коштує найдешевша двокімнатна квартира в "хрущовці" в Києві. Її площа — 40 кв. м, потребує капітального ремонту. Вхід до санвузла — із кухні. Більші помешкання пропонують по $35–40 тис. Переважно продається житло без ремонту. Треба міняти вікна, газову колонку, сантехніку, повністю відновлювати балкон. Мінусами такого житла рієлтори називають: низькі стелі, тонкі стіни, суміжні кімнати, спільний санвузол. Трикімнатну "хрущовку" без ремонту, на першому поверсі можна купити за $39 тис. В оренду двокімнатні "хрущовки" пропонують від 7500 грн.

Зараз ви читаєте новину «За прориви в будинку розплачуються мешканці без лічильника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути