четвер, 07 квітня 2022 00:35

"За кордон виїхали мільйони українців, які люблять гречку"

Автор: vn.20minut.ua
  На полях Вінниччини працює сільгосптехніка. Посівна цього року стартувала раніше, ніж зазвичай. Сіють ячмінь, горох, кукурудзу, пшеницю, цукрові буряки
На полях Вінниччини працює сільгосптехніка. Посівна цього року стартувала раніше, ніж зазвичай. Сіють ячмінь, горох, кукурудзу, пшеницю, цукрові буряки

— У Чернігівській, Сумській, Запорізькій, Херсонській областях аграрії не можуть зайти на поля й почати сезон. Бракує насіння, засобів захисту рослин. Головне — немає впевненості в завтрашньому дні. Особливо на окупованих територіях, — розповідає 40-річний Олександр Хорєв, керівник проєкту "АПК-Інформ: овочі та фрукти".

— Вже зрозуміло, що частину культур не висадять. По борщовому набору це капуста. Бо розсаду треба підготувати вчасно. Херсонська область — один з основних виробників цибулі, моркви, сезонних овочів в Україні. Там зараз окупанти. В інших місцевостях поля заміновані, зруйнована інфраструктура. Подекуди на 100 відсотків. Тому цьогоріч аграрії не зможуть виростити необхідну кількість продукції. Щоб щось заробити, ніхто й не каже. Проблеми тільки додаватимуться. Вплив воєнних факторів на розвиток господарств збільшуватиметься. З другого боку, треба враховувати міграцію населення, виїзд за кордон. По всіх позиціях виробництво овочів зменшиться, проте й кількість споживачів — також.

Редиску можна купити переважно в місцях її вирощування — наприклад, на Херсонщині. Вона з'явилася на три-чотири тижні раніше, ніж торік. Фермери вимушені продавати її по 5–10 гривень за кілограм. Минулого року на гуртових ринках України перші партії пропонували з другої половини квітня. Відпускні ціни коливалися в межах 25–30 гривень. Зараз виробники розуміють, що не можуть вивезти врожай, і віддають за безцінь. Якщо ситуація з логістикою не зміниться, подібного слід очікувати й з іншими овочами. В регіонах вирощування пропозиція буде надмірна, а в інших — дефіцит. Тепличний комбінат у Калинівці поблизу Києва частково зруйнований. Раніше працював цілий рік. Тому є проблема з помідорами, огірками. Ціни на них зростають.

Економіка, доходи населення стрімко падають. Очевидно, кошик споживача примусово зміниться. Не відмовляться українці від борщового набору — картоплі, буряка, моркви, цибулі, капусти. Менше купуватимуть сезонних овочів. Зокрема, огірків, помідорів. Можливі проблеми з постачанням фруктів, ягід. Якщо сади розташовані в зоні бойових дій, врожаю не буде. Дерева пошкоджені або знищені. В інших місцевостях не проводиться обробка від шкідників, підготовка саду. Бо немає хімікатів, техніки, дизпалива.

Зараз переважно продають буряк, моркву, цибулю з Польщі. Нещодавно з'явився коридор із Миколаєва, на ринок пішли овочі з місцевих сховищ. По деяких позиціях є навіть перенасичення ринку. Бачимо конкуренцію між польським і місцевим продуктом. Ціна просідатиме. Було б добре, аби українці почали більше вирощувати овочів на городах. Для себе і на продаж. Тоді дефіциту не виникатиме.

Раніше Україна постачала картоплю та капусту через Білорусь у Росію. Це був один з основних ринків збуту овочів. Тепер туди жодна душа нічого не повезе.

— Площі під картоплею зменшаться. На частині територій, де її вирощують, тривають бойові дії. В західних областях їх збільшать, але це не компенсує втраченого, — говорить 45-річний Денис Стаценко, президент Української асоціації виробників картоплі.

— Зараз дефіциту немає. Він може початися влітку. Що буде далі, залежить від нового врожаю. Виробники перебувають у західних, центральних областях. Їх досить багато і вони працюватимуть. Але через воєнні дії немає постійного доступу до добрив, засобів захисту. Тому врожай зберемо менший, ніж зазвичай. Також впливатиме погода. Вартість картоплі до літа поступово зростатиме, після збору нового врожаю — впаде.

— Виробники планують цього року більше виростити гречки, — каже 54-річний Сергій Громовий, виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки. — Наскільки зростуть площі, важко сказати. Тому що гречка — це завершальна культура у весняному посівному клині. Її сіють на початку або наприкінці травня. Все залежить від можливостей господарств. Зокрема, чи зуміють знайти насіння. Зараз почали сіяти пшеницю, ячмінь.

Війна спонукає фермерів переключатися на гречку. Раніше виробляли 80 тисяч тонн. Тепер можемо збільшити до 400–500 тисяч. Є запит як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. До війни Україна половину гречки завозила з Росії. Зараз це неможливо. Можемо замінити імпортний продукт власним. І навіть продавати його в Європу. За кордон виїхали мільйони українців, які люблять гречку. Ця крупа стала делікатесом. Дефіцит відчувається й триватиме далі. Але великого зростання ціни не передбачається, тому що гречка й раніше була недешева. Вартості нема куди рости, купівельна спроможність населення не дозволяє. Рис, макарони, пшоно теж подорожчали.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"За кордон виїхали мільйони українців, які люблять гречку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути