четвер, 24 червня 2021 00:00

За день збирають до 60 кілограмів лохини

— За останні чотири роки площі під лохиною в Україні збільшилися вшестеро. На початок 2021 року нею засаджено майже 2 тисячі гектарів, за офіційною статистикою. За неофіційною — 3 тисячі. З'являються нові виробники, розширюються вже існуючі, — розповідає 25-річний Федір Прима, головний агроном агрокомпанії "Еко-Парк". Вона розводить лохину на Чернігівщині.

— Ягоду вирощують у Закарпатській, Волинській, Житомирській, Київській, Черкаській областях. Є фермери, які займаються лише нею. Це довгострокова культура. Треба почекати, щоб потім отримати стабільний прибуток. Висаджується саджанцями. Якщо дворічними, то вони вже можуть давати ягоди. Але зазвичай перші врожаї отримують через два роки. Стабільний збір буде з четвертого-п'ятого року.

Клімат України підходить для лохини. Головне, щоб не було погодних катаклізмів — різкі перепади температур взимку, заморозки навесні, сильні дощі влітку. Торік був неврожай, тому ціни зросли. Щороку ягід стає все більше на ринку, попит зростає. Найбільше лохини купують у Києві й інших великих містах, де люди заробляють більше. Можуть собі до­зволити цю ягоду. На минулому тижні лохина на гуртових ринках коштувала до 300 гривень, на роздрібних — до 400. Ціни міняються майже щодня. В Україні ще не почався сезон збору. Зараз продається імпортна ягода. Коли буде українська, залежить від погоди. Можливо, 1–5 липня.

Ягоду можна збирати машинним методом. Але, щоб отримати продукцію високої якості, фермери використовують переважно ручний збір. Торік працівників вистачало. За кілограм зібраної лохини платять майже 12 гривень. Людина за день може нарвати від 40 до 60 кілограмів.

Зараз ви читаєте новину «За день збирають до 60 кілограмів лохини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути