— За останні чотири роки площі під лохиною в Україні збільшилися вшестеро. На початок 2021 року нею засаджено майже 2 тисячі гектарів, за офіційною статистикою. За неофіційною — 3 тисячі. З'являються нові виробники, розширюються вже існуючі, — розповідає 25-річний Федір Прима, головний агроном агрокомпанії "Еко-Парк". Вона розводить лохину на Чернігівщині.
— Ягоду вирощують у Закарпатській, Волинській, Житомирській, Київській, Черкаській областях. Є фермери, які займаються лише нею. Це довгострокова культура. Треба почекати, щоб потім отримати стабільний прибуток. Висаджується саджанцями. Якщо дворічними, то вони вже можуть давати ягоди. Але зазвичай перші врожаї отримують через два роки. Стабільний збір буде з четвертого-п'ятого року.
Клімат України підходить для лохини. Головне, щоб не було погодних катаклізмів — різкі перепади температур взимку, заморозки навесні, сильні дощі влітку. Торік був неврожай, тому ціни зросли. Щороку ягід стає все більше на ринку, попит зростає. Найбільше лохини купують у Києві й інших великих містах, де люди заробляють більше. Можуть собі дозволити цю ягоду. На минулому тижні лохина на гуртових ринках коштувала до 300 гривень, на роздрібних — до 400. Ціни міняються майже щодня. В Україні ще не почався сезон збору. Зараз продається імпортна ягода. Коли буде українська, залежить від погоди. Можливо, 1–5 липня.
Ягоду можна збирати машинним методом. Але, щоб отримати продукцію високої якості, фермери використовують переважно ручний збір. Торік працівників вистачало. За кілограм зібраної лохини платять майже 12 гривень. Людина за день може нарвати від 40 до 60 кілограмів.
Коментарі