вівторок, 09 червня 2009 18:52

Як злодії обкрадають квартири

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У помешкання жительки міста Умань Черкаської області 39-річної Галини Бондарук крадії залізли через кватирку. Жінка живе на першому поверсі. Вкрали 3 тис. грн і золоті прикраси.

— Золото я не ховала, клала на серванті у скриньці, — розповідає Галина. — Взагалі-то гроші тримаю в банку. А вкрали тільки-но отримані мою і чоловікову зарплати та материну пенсію. Я її тримала під білизною у шафі.

Жінці пощастило: міліція зловила 35-річну крадійку.

Уманець 51-річний Володимир відсидів двічі за квартирні крадіжки. Покинувши ремесло, дає поради, як уберегтися від злодіїв:

— Домушник ставить себе на місце господарів. Получку далеко не ховають, бо треба платити за комунальні послуги, сходити на базар абощо. Ховають гроші в тумбу, шафу або комод. Часто складають у бляшанки з-під спецій, кави. Найлегше злодієві знайти ювелірні прикраси. Ланцюжки й каблучки лежать у скриньках або на трюмо. Побутову техніку, килими, посуд, дорогий одяг беруть алконавти, наркомани і малолєтки. Професіонали такого не беруть, бо великі сумки неможливо винести з дому непомітно.

Якщо є час, крадій шукає таємні схованки і сейфи.

— Тут треба підключати фантазію, — продовжує Володимир. — Вори шмонають постіль, матраци, домашню бібліотеку, шарять за дзеркалами і картинами. Пачку грошей часто ховають у відеокасетах, вентиляційній витяжці або зливному бачку унітаза. Обов"язково зазирне в холодильник. Громадяни, які вважають себе хитрими, роблять нички під паркетом чи кахлем у ванній. Якось ми з напарником переривали домашню бібліотеку. Скинули перший ряд книжок. А за ним — схованка. Там була скринька із золотом, мисливська зброя та дорогі сувеніри.

Якось Володимир натрапив на газетне оголошення: "Продам норкову шубу, телевізор, відеомагнітофон". У ньому вказали номер домашнього телефону. Просили дзвонити до восьмої ранку та після сьомої вечора.

— Ми вирахували багату хату за номером телефону, у довіднику. Прийшли після восьмої ранку, і до вечора мали досить часу прошмонати квартиру, — сміється.

Заступник керівника УМВС з громадської безпеки Уманського міськвідділу міліції 36-річний Олександр Стербіцький радить, як уберегтися від квартирних злодіїв:

— Поставте металеві двері, з товстого листа сталі, на протизламних завісах. Якщо живете на першому чи останньому поверхах, потрібні ґрати на вікнах. Уріжте кілька фірмових замків. Один має бути із "секретом". Налагодьте стосунки із сусідами. Не розповідайте малознайомим про час, коли ви не буваєте вдома.

Найнадійніший захист — сигналізація, підключена до центрального пульту Державної служби охорони за 100 грн/міс.

Зараз ви читаєте новину «Як злодії обкрадають квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути