четвер, 06 грудня 2012 06:45

"Влада діє, як банда в Одесі. Все забрала. А потім повернула частину"

Автор: фото: Сергій Громовий
  Володимир Шидловський: ”40 відсотків посвідчень отримали липові ліквідатори”
Володимир Шидловський: ”40 відсотків посвідчень отримали липові ліквідатори”

Ліквідаторів потрібно перерахувати заново, вважає 69-річний Володимир Шидловський, голова республіканського професійного товариства "Чорнобиль". У Чорнобилі працював з 27 квітня 1986-го на монтажі конструкцій для саркофага четвертого енергоблоку.

— 2011 року влада почала наступ на чорнобильців. Призупиняла рішення судів про виплати недоїмок пенсій. Платили тільки окремим людям, яких з натяжкою можна назвати ліквідаторами — спритним керівникам, комітету держбезпеки, керівництву міліції. У ручному режимі відсудили по 100-150 тисяч гривень. Простим робітникам-чорнобильцям цього не вдалося.

Пенсії знизили до 1500 гривень. Ліквідатори почали протестувати, і 2012-го пенсії підвищили. Наша влада діє, як банда в Одесі. Все забрала. А потім повернула тобі якусь частину.

Чорнобильці-ліквідатори мають багато пільг?

— За законом, є близько 40 пільг. Але вони мертві, не забезпечуються. Держава має оплачувати оздоровлення, ліки, харчування чорнобильців. Ліквідатор-інвалід першої групи має отримувати 10 мінімальних пенсій — понад 8 тисяч гривень. А виплачують удвічі менше. Нам кажуть, немає грошей в держбюджеті.

4 тисячі гривень — теж непогана пенсія.

— Ліквідатори живуть на таблетках. Мають хворе серце, печінку та шлунок. Часто з цирозами. Третина з них мали інсульт. Раз на рік їх повинні лікувати в спеціалізованій лікарні. Держава фінансує лікування десь 20 відсотків. Торік я лежав у радіаційному центрі в Києві. Таблетки й крапельниці купляв сам, десь на 4 тисячі. Тільки обстеження та процедури безплатні. Щомісяця купляю медикаментів на 2 тисячі. Інакше не виживу. Діабет — майже в усіх чорнобильців. Путівками забезпечують на третину.

На акції чорнобильців виходять 100-200 протестувальників. Інші задоволені умовами?

— В Чорнобилі безпосередньо на ліквідації аварії працювали десь 20 тисяч. Нині в Україні налічують 116 тисяч інвалідів Чорнобиля. З них 67 тисяч мають посвідчення ліквідатора. 1995 року всіх інвалідів було 40 тисяч. Справжні ліквідатори помирають. Наприклад, 1986-го моя організація об'єднувала 17 тисяч ліквідаторів. Живими залишилися 1300.

Президент Ющенко казав, що до 40 відсотків посвідчень отримали липові ліквідатори. Треба перевірити документи, хто і коли їх видав. Відсіється десь третина.

Влада каже, що не має грошей на виплати ліквідаторам.

— Треба 5-6 мільярдів гривень на рік. А влада говорить про 50-60 мільярдів. Вони узагальнюють суми 40 пільг.

Якщо закон мертвий, було б чесніше його скасувати. Або встановити, що виконуватимуть, а що ні.

— Кожна людина має якісь пільги. Потрібно їх облікувати. Вони часто дублюються. Я маю пільги як ветеран, як Герой України, як дитина війни. Для чого вони? Залиште мені одну основну — ліквідатора Чорнобиля. Інші скасувати.

Чи мають ліквідатори шанс добитися належних виплат?

— Треба відновити Міністерство у справах чорнобильців. Зараз фінансуванням пенсій, пільг, оздоровлення займаються Пенсійний фонд, Мінсоцполітики, комітет у справах ветеранів та інвалідів. Розпилюються близько 15 мільярдів гривень на рік. Якщо їх сконцентрувати в одній структурі, буде велика економія. Але жодна установа в цьому не зацікавлена. Бо за теперішньою системою легше маніпулювати грошима. Екс-міністр соцполітики Михайло Папієв свого часу закупив китайські окуляри по 100 доларів. Так само закуповували мотоколяски для інвалідів.

2

тисячі гривень на місяць витрачає ліквідатор-чорнобилець на ліки.

 

Зараз ви читаєте новину «"Влада діє, як банда в Одесі. Все забрала. А потім повернула частину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути