середа, 19 серпня 2009 16:58

Вкладники вимагають ліквідувати банк "Європейський"

Автор: фото: УНІАН
  17 серпня вкладники банку ”Європейський” пікетували управління Національного банку в Запорізькій області. Вимагали ліквідувати банк. Після цього їхні вклади мають повернути протягом півроку
17 серпня вкладники банку ”Європейський” пікетували управління Національного банку в Запорізькій області. Вимагали ліквідувати банк. Після цього їхні вклади мають повернути протягом півроку

"Нам стало відомо, що сьогодні Стельмах підписав рішення про ліквідацію банку "Європейський", — розповідає жителька Запоріжжя Неллі Босієва, 43 роки, голова Спілки захисту інтересів вкладників, споживачів банківських послуг.

17 серпня вона із вкладниками банку "Європейський" протестувала біля управління Національного банку в Запорізькій області. Вимагали негайної ліквідації банку.

— Ми пікетували, щоб Нацбанк не вводив мораторій на видачу банківських вкладів ще на півроку, — пояснює Босієва. — Люди і так більше півроку грошей не можуть забрати. Багатьом вони потрібні для лікування, а комусь нема за що жити.

У банку "Європейський" тимчасову адміністрацію Нацбанку запровадили 15 травня.

— Із початку було ясно, що банк розікрали і врятувати його не вдасться. До введення тимчасової адміністрації виділили близько 350 мільйонів гривень на рефінансування. Коли прийшов адміністратор, виявилося, що на рахунку лише 200 мільйонів. Де ділася решта? Розікрали, — пояснює Босієва. — Якщо ж "Європейський" ліквідують, вкладники зможуть отримати свої внески за півроку. Банк невеликий, у Фонді гарантування вкладів грошей на відшкодування вистачить. Але для цього треба визнати банк банкрутом.

Нацбанк намагається продовжити мораторій на видачу вкладів ще на півроку. Бо боїться зростання інфляції, яка почала збільшуватися після повернення внесків клієнтам "Родовід банку". Якщо люди масово забиратимуть відшкодування, інфляція посилиться, пояснює Олексій Лупоносов, 30 років, керівник Українського банківського порталу.

Зараз ви читаєте новину «Вкладники вимагають ліквідувати банк "Європейський"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути