Ексклюзиви
вівторок, 12 грудня 2006 18:33

Вкладники ризикують втратити заощадження

Гроші треба довіряти великим банкам. Але вкладники нерідко "клюють" на високі відсотки дрібних або середніх фінансових структур й опиняються у програші. Ті відмовляються повертати депозити й оголошують про своє банкрутство. Таке відбулося з вкладниками "Гаранта", "ІнтерКонтинентБанку", "Київського універсального банку". Сьогодні, на думку експертів, ризикують залишитися без своїх заощаджень і вкладники банку "БІГ Енергія".

Російський бізнесмен Костянтин Григоришин, який володіє близько 30% акцій цього банку, каже, що з  нього практично виведені всі активи і що він — майже банкрот. Учасники ринку по-різному оцінюють слова  бізнесмена. Одні вважають, що він намагається збити ціну на акції банку і скупити їх у майбутньому. Інші — навпаки, упевнені, що той тільки набиває ціну пакета, що належить йому. Сам Костянтин Григоришин заявляє, що не має наміру скуповувати акції "БІГ Енергії".

— Наскільки я розумію акціонерів, які контролюють банк, вони не зацікавлені його продавати. Оскільки схеми, що існують усередині банку, не цілком легальні. І для них є небезпека, що ці схеми стануть надбанням гласності. Гадаю, що перед продажем відбудеться те, що свого часу сталося з концерном "Славутич", — згорить бухгалтерія, — припускає Григоришин.

Фінансові показники "БІГ Енергії" погіршуються

Контролюючі органи виявили кілька підозрілих схем, за якими працював банк "БІГ Енергія". Так, через нього перераховувалися великі суми (більше $10 млн) на рахунки однієї з офшорних компаній.  А податкова інспекція Києва в березні цього року порушила кримінальну справу за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Оренду приміщення площею більше 3000 кв. м банк оцінив у 50 грн на місяць. Скільки грошей отримували члени правління від орендарів насправді — невідомо.

Минулого місяця Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку позбавила "БІГ Енергію" ліцензії на право працювати з цінними паперами. Позапланова перевірка виявила порушення законодавства про цінні папери. Крім того, Національний банк України обмежив звичайну банківську ліцензію "БІГ Енергії".

У середовищі банківських службовців подейкують, що фінансові показники "БІГ Енергії" погіршуються, зарплати не підвищуються, а перспективи виглядають доволі туманно. Крім того, ходять чутки, що після чергової перевірки Нацбанк може ввести в "БІГ Енергії" тимчасову адміністрацію. Це може бути першим кроком на шляху до ліквідації банку і стане тривожним сигналом для його вкладників. Послугами "БІГ Енергії", за даними самого банку, користуються понад 70 тис. приватних клієнтів і 3600 корпоративних. Є інформація, що близько 60% вкладників "БІГ Енергії" — пенсіонери.

Костянтин Григоришин упевнений, що заявою про можливе банкрутство рятує банк і його клієнтів від ще більших проблем.

— Я сподіваюся, що люди, які вивели гроші з банку, побояться відповідальності і частину грошей повернуть, — сказав він в інтерв"ю одній із газет.

Банк обслуговує підприємства енергетичної галузі 

Банк "БІГ Енергія" створений 1993 року для обслуговування підприємств атомної енергетики. Називався тоді ЗАТ "Банк "Зевс". Через рік ЗАТ перетворилося у ВАТ. Акціонерами й основними клієнтами банку стали три українські атомні станції — Рівненська, Запорізька та Південноукраїнська. Наприкінці 1990-х до складу акціонерів банку увійшли АТ "Полтаваобленерго", "Прикарпаттяобленерго", "Сумиобленерго", "Львівобленерго" і ВАТ "Сумське машинобудівне науково-виробниче об"єднання ім. М.В.Фрунзе". 2000 року банк "Зевс" почав обслуговувати грошові потоки компаній українського промислово-інвестиційного концерну ""Металургія". 2001-го банк перейменували на "БІГ Енергія".

Зараз ви читаєте новину «Вкладники ризикують втратити заощадження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути