пʼятниця, 06 січня 2012 06:45

Витрати на утримання влади збільшили вдвічі

 

Прожитковий мінімум для працездатних громадян із січня 2012-го збільшиться на 120 грн і становитиме 1073 грн. Такою буде й мінімальна зарплата.

Мінімальна пенсія становитиме 822 грн. Такі виплати призначать близько 6 млн пенсіонерів.

Таких коштів не вистачить, щоб прожити місяць. Міністерство праці провело власний підрахунок фактичного прожиткового мінімуму. З'ясувало, що пенсії мають бути не менш як 849 грн, а зарплата — мінімум 1153. В Українському центрі економічних і політичних досліджень ім. Разумкова для обрахунку порогу забезпеченості використовують методику Організації Об'єднаних Націй. Бідними ця установа вважає людей, що змушені витрачати на існування менш як $5 на добу.

— За міжнародними стандартами, бідними вважають працюючих громадян, які отримують зарплату близько 1500 гривень. А непрацездатні — 1200 гривень пенсії. Тобто мільйони українців існують за межею бідності, — пояснює 41-річний Павло Розенко, експерт Центру Разумкова. — Уряд найжадібніший роботодавець. При середній зарплаті по країні у 2,7 тисячі гривень освітяни отримують у середньому 2,1 тисячі. А медики, працівники соціальної сфери — 1,8 тисячі гривень.

— Уряд відмовляється збільшувати прожитковий мінімум до належного рівня. Мовляв, немає коштів у Держбюджеті. Проте збільшують витрати на утримання президента і його адміністрації, медобслуговування депутатів, зарплати суддів, утримання апаратів МВС, Міноборони, Мінздраву та Мінкульту. За деякими статтями, витрати зросли навіть удвічі.

Значно збільшать 2012-го виплати ліквідаторам аварії в Чорнобилі, пообіцяв прем'єр-міністр Микола Азаров. Ліквідаторам-інвалідам першої групи платитимуть близько 4 тис. грн, другої і третьої груп — 3 тис. грн. Хоч, за законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", повинні отримувати вдвічі більшу пенсію, а також компенсацію за шкоду здоров'ю.

Зараз ви читаєте новину «Витрати на утримання влади збільшили вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути