Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2007 18:07

Віталій Кравченко виготовляє дзеркала на замовлення

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Відвідувачі майстерні ”Ситиф” у Цегельному провулку розглядають дзеркало із гравірованим краєвидом Вінниці ”Міська ратуша”
Відвідувачі майстерні ”Ситиф” у Цегельному провулку розглядають дзеркало із гравірованим краєвидом Вінниці ”Міська ратуша”

Житель райцентру Чорнобай Черкаської області Віталій Кравченко, 25 років, три роки тому відкрив майстерню з виготовлення скляних виробів. До того працював листоношею.

— На зарплату поштаря сім"ю не прогодуєш, та й не подобалося бігати туди-сюди. Я люблю працювати руками, але такої роботи у Чорнобаї мало. Тому вирішив відкрити власну майстерню, — розповідає Кравченко. — Гроші для старту взяв у банку. Приміщення орендував. Перший інструмент — склоріз — купив у господарському магазині за 24 гривні, а дерев"яну лінійку вистругав власноруч.

Спеціальної освіти Віталій не має. Працювати зі склом навчився у рідного дядька Віктора Кравченка, який тримає таку ж майстерню в Черкасах.

— Дивився, як дядько ріже, сам потроху пробував — отак і навчився. У Черкаській області дев"ятеро Кравченків працюють зі склом. Троє з них — мої родичі.

Віталій купив кілька професійних склорізів, колуни, шліфувальні та свердлильні верстати.

— Хотів зекономити, тому виготовив саморобний циркуль, — згадує свої помилки Віталій. — Скільки дзеркал ним зіпсував, що за ці гроші купив би не один інструмент. Професійний склоріз до двох тисяч гривень коштує.

У майстерні Віталієві допомагає дружина Юлія, 25 років. Її, як і себе, Кравченко зареєстрував приватним підприємцем. Щомісяця платить єдиний податок. Найманих працівників не беруть.

Узимку замовлень майже немає, хіба що після свят

— Не вигідно, — каже Юлія. — У нас робота сезонна, більшість замовлень припадає на серпень, коли люди доробляють ремонти. Узимку замовлень майже немає, хіба що після свят. Якщо взяти нову людину, треба постійно платити їй гідну зарплату. Навчати доведеться цілий рік.

Скляні меблі, акваріуми, обладнання для торговельних залів Віталій виготовляє на замовлення. Дизайн виробів розробляє сам або ж знаходить зразки в Інтернеті. Проте частіше замовляють дзеркало, віконне чи дверне скло.

Ціни у майстерні Віталія нижчі на 20–30%, аніж у конкурентів. Скляний журнальний столик із металевими ніжками коштує 500 грн. Прості дзеркала на стіну — від 40 грн, із поличками — від 120 грн, з аплікацією з кольорового скла — 150–500 грн. Більшу частину заробітку Кравченко вкладає в матеріали.

— Хочу розширити асортимент скла, щоби більше брати замовлень, — ділиться планами майстер.

Зараз ви читаєте новину «Віталій Кравченко виготовляє дзеркала на замовлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути