четвер, 28 січня 2010 18:56

Виплати на дітей затримують із листопада

Лариса Пшеніцина, 29 років, із райцентру Слов"янськ Донецької області має 5-річного сина-інваліда. Їй призначили допомогу по догляду — 633 грн.

— На картку їх завжди переводили 16–18 числа. А з листопада 2009-го почали затримувати. Я ходила в соцзабез. Там розводять руками. Коштів немає, нічого не можемо вдіяти. Я перевіряла в банкоматі 26 січня. Грошей на картці нема. Пенсії вистачає лише на дитяче харчування та підгузки. Але й її нема. Мені хоч батьки помагають. У сусідки теж дитина – інвалід. Але вона самотня. Допомоги теж не отримала. На днях приходила позичити картоплі. Бо нема за що купити.

У Слов"янську виплати по догляду за дітьми та інвалідами затримані 8 тис. громадянам. Усього на 3,3 млн грн.

28-річна Надія зі Жмеринки Вінницької області подзвонила в редакцію "ГПУ". Прізвище називати відмовляється. Повідомила, що не отримала "дитячі" ще за грудень.

— Я сиджу вдома з трьома дітьми. Третій місяць на них затримують допомогу, — розповідає киянка Богдана Євсєєва, 32 роки. — Я отримую гроші в Ощадбанку. Має бути по 1380 гривень на місяць. У відділення на вулиці Підлісній ходжу через день. Касирки мене впізнають. "Ви за дєцкіми? Їх немає". Мою картку навіть не перевіряють. А мені за дитсадок  нема чим платити. Таких мамочок, як я, у нашому районі не одна.

У районному соцзабезі пояснили: строки виплат перенесли. Раніше Євсєєва отримувала допомогу на дітей 14–15 числа. Тепер — на тиждень пізніше. Усі соцвиплати зараховують не пізніше 26 числа.

Кошти на рахунку Богдани не з"явилися.

— Я дзвонила на гарячу лінію уряду. Операторка Катерина зареєструвала мою скаргу, записала адресу. Подякувала за мій дзвінок і сказала чекати відповіді впродовж місяця.

У сусідки дитина – інвалід. Приходила позичити картоплі. Бо нема за що купити

Торік бракувало грошей на соціальні виплати. Тому уряд встановив чергу із затримки коштів, розповідає міський голова Слов"янська Валентин Рибачук. Держбюджет на 2010 рік ще не затверджений. Тому допомогу на дітей затримуватимуть. На гарячій лінії Міністерства праці й соціальної політики відповідають: кошти є. Затримки відбуваються з вини місцевих органів влади та банків.

— Матерям, яким не виплачують допомоги на дітей у першу чергу потрібно зафіксувати факт невиплати, — радить приватний адвокат Анатолій Юрковський, 47 років. — Для цього треба написати скаргу про затримку в районне управління праці та соціального захисту. Вони мають відписати, чому не виплачують гроші і коли повернуть борг. Або ж мають підтвердити, що в бюджеті немає грошей, і невідомо про строки надходження. Із такою відповіддю треба звертатися в суд. У позові треба посилатися на порушення статей 1,3,4 та 8 Закону України "Про надання державної допомоги сім"ям з дітьми" від 21 листопада 1992 року. Суд задовольняє такі позови. Із судовим рішенням соцзабез виплатить гроші швидше. Останнім часом таких позовів багато, бо в Держбюджеті не закладена та сума, яка потрібна на виплату допомоги, через це виникає конфлікт.

Для допомоги на новонароджених реєструються до 20 числа

Наталя Пащук із Вінниці народила сина торік14 грудня. 21 січня 2010-го звернулася в Староміський соцзабез про нарахування допомоги по народженню дитини.

— Збиралася купити коляску, теплий одяг. А в соцзабезі сказали, що гроші зможу отримати аж навесні, — розповідає жінка. — На першу дитину нараховують 12,5 тисяч. Чотири мали дати зразу. Мій син народився з екземою та діатезом.

— Реєстрація для виплат за попередній місяць завершується до 20 числа, — пояснює начальник  Василина Яворська з райвідділу соцзабезпечення. — Якщо реєстрація була після 20-го, гроші отримують уже через місяць. Наталя зареєструвалася після 20 січня. Кошти матиме в березні.

Раніше реєстрували новонароджених до кінця місяця. Виплати проводили наступного.

Зараз ви читаєте новину «Виплати на дітей затримують із листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути