пʼятниця, 09 липня 2010 00:37

Вино та горілка подорожчають у вересні

 

У липні збільшили акцизи на алкоголь. Також підвищили вартість спирту. Столичні крамниці розпродують запаси горілки за старими цінами.

7 липня пополудні біля горілчаних полиць у супермаркеті "Сільпо", що біля станції метро Лук"янівська, чергують лише продавці-консультанти. Щойно наближаюся до полиці, один починає нав"язувати рекламовану по телевізору горілку.

— Не слухайте його, беріть "Цельсій класік". Вона — м"якша, добре йде. Від неї немає похмілля, — звертається до мене смаглявий чоловік років під 30. Він проходив повз із кошиком у руках. — Ми якось сиділи день. Закуски не було. Але на ранок — ніби й не пиячили. Тепер усім  рекомендую.

Інший покупець, чоловік на вигляд років 45, вибирає коньяк. У руках мне кілька "двадцяток".

— Мені коньяк треба для дєла. Тобто на подарунок. Я в коньяку не розбираюся, — заправляє коричневу футболку в штани. — Горілку взяв би "Немірофф". Колись "Хортиця" була хороша. Тепер, здається, уся водка з одної бочки. Тільки етикетки різні. Кажете, ціни піднімуть? Куди їх іще піднімать? Але кому треба, купить і дорогу.

Літній чоловік із візком не спиняючись бере з полиці пляшку "Пшеничної".

— Справді має подорожчати? Тоді візьму ще чекушку на запас. Мені багато не треба, — повертається до полиці.

Поки що магазини допродають запаси напоїв за старими цінами.

Посиділи без закуски. На ранок — ніби й не пиячили

Підвищення покупці відчують у вересні. Тоді пляшка найдешевшої горілки подорожчає на 2 грн, пояснює директор асоціації "Укргорілка" Іван Жолнер, 55 років.

— Концерн "Укрспирт" підвищив ціну на спирт. Літр коштував 7,8 гривні. А з липня буде по 8,50. Виробники змушені піднімати відпускні ціни. Спирт подорожчав  необґрунтовано. Його виготовляють із сировини, яка майже не дорожчала. Ціна на газ залишається сталою. Уже почалися жнива. На ринку з"являється фуражне зерно п"ятого-шостого класу. Воно зараз дуже дешеве. Ми сподівалися на зміни з приходом нового президента. Але його команда так само підвищує ціни.

Вино теж подорожчає на 2–5 грн. Пляшка ординарного сухого вина коштуватиме щонайменше 16 грн, порахували в асоціації виноградарів та виноробів України.

Зате коньяк не дорожчатиме до кінця року. Виробники добилися мораторію на перегляд акцизів до кінця 2010-го.

Спиртом торгують у кожному селі

У селі Трушівці Чигиринського району Черкаської області п"ють розведений спирт.

— На нашій вулиці живе мужик. Знає кількох водіїв спиртовозів із заводу в Кам"янці. Вони йому задешево зливають по кілька бідонів. Весь народ затарюється там. Платять 25 гривень за літр, — розповідає Олександр Артеменко, 25 років.

Олександр живе в Черкасах. Навідується до родичів у Трушівцях.

— Далі спирт розводять негазованою водою з 5-літрових пластикових бутлів. Вона найчистіша. Виходить два з половиною літра 40-градусної. На літр додають дві столові ложки цукру — і так п"ють. Робити пійло зі спирту дешевше. Півлітрова пляшка обходиться десь у 6 гривень. А самогон по селі продають по "десятці" за пляшку, — продовжує Олександр. — На Черкащині в кожному селі отак торгують спиртом з-під поли. Самогон якщо й женуть, то більше для себе, а не на продаж. Бо з ним мороки більше.

Зараз ви читаєте новину «Вино та горілка подорожчають у вересні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути