пʼятниця, 15 квітня 2016 06:45

Великі фірми першими виводять гроші

— У банку "Хрещатик" залишилися 90 тисяч гривень. Повернути гроші не обіцяють, — каже 38-річний Дмитро Шабля, директор столичного торгового підприємства "Міжнародне забезпечення постачань".

5 квітня "Нацбанк" визнав фін­установу банкрутом. На місяць увів тимчасову адміністрацію.

— Обслуговувалися в "Хрещатику" від самого початку. Обрали цей банк, бо 25 відсотків належить місту. Це заспокоювало. Мовляв, у випадку проблем — допоможуть. Тримали там депозити компанії. 31 березня подзвонила працівниця банку. Нагадала, що закінчився термін нашого депозиту. Запропонувала продовжити його на вигідних умовах. Я відмовився. Думав зняти гроші, заплатити за оренду, податки, зарплату 10 працівникам. 1 квітня виставили рахунки, але вони не пройшли. Тепер якось викручуватимуся, платитиму зарплату з власних заощаджень.

— Бізнесмени у 2014–2015 роках втратили через банкрутство банків понад 100 мільярдів гривень. Найбільше грошей пропало в банках "Надра", "Фінанси і кредит", "Дельта Банк". Коли майно установи-­банкрута продають, насамперед сплачують податки, зарплати, вихідну допомогу її працівникам, — розповідає радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ, 41 рік. — Потім повертають гроші фізичним особам, які тримали на депозитах більш як 200 тисяч гривень. І лише після цього — юридичним особам. Найбільше страждають від банкрутства банків малий і середній бізнес. Великі фірми тримають кошти за кордоном або мають власні фінустанови. Також вони отримують наперед внутрішню інформацію. Тому першими виводять гроші, якщо є загроза банкрутства.

Зараз ви читаєте новину «Великі фірми першими виводять гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути