понеділок, 26 лютого 2007 15:02

У селі Дубечне заготовляють соснові шишки

Автор: Фото: Роман ЖИЖАРА
  Шишкосушарню Ганна Гапонюк опалює вимолоченими шишками
Шишкосушарню Ганна Гапонюк опалює вимолоченими шишками

"Не знаю такого хлопа, щоби в лісі з голоду вмер. Тут і шишка кормить", — каже 78-річний Пантелеймон Строкач.

Він привіз на підводі шість мішків із сосновими шишками. Чекає своєї черги, щоб продати їх Дубечненській шишкосушарні.

— Узимку сільським мужикам роботи нема, — розповідає розпашілий дід, запрошуючи до чарки житнівки. — Ото хлоп і лізе на дерево. Не всєгда урожайний рік. Бува, на соснах геть шишок нема, навіть білки здихають.

У селі Дубечне, що за 5 км від райцентру Стара Вижівка на Волині, працює найбільша в Україні шишкосушарня. Довкола дерев"яної двоповерхової хати-зрубу зібралися збирачі шишок. Хтось возом приїхав, хтось на велосипеді. Буває, приїздять на мотоциклах і машинах. У гурті видно лісників у зеленій формі. Відлякують рудих білок, яких з лісу приваблює аромат, що йде від величезної гори шишок.

— Раніше шишки заготовляла лісова охорона, — каже інженер лісокористування Старовижівського лісгоспу Михайло Бондар, 40 років. — Але тепер за кіло соснових шишок платять 20 копійок, то й люди почали привозити. Заготовляють шишки зі стиглих вісімдесятилітніх дерев. Зривають із гілляк під час рубання лісу. Сільські школи також допомагають. Часом привозять по 3–4 тонни.

Упродовж дня селянин може нарвати 15–20 кілограм шишок

Надворі мороз, а в приміщенні шишкосушарні +35°С. Працівниці ходять в легких замащених блузках і хустинах.

— На першому поверсі в нас амбар, — показує господарство 41-річна Ганна Гапонюк. — Складаємо там сирі шишки. Спочатку підсушуємо їх п"ять-шість днів. Потім кидаємо в барабани. Обертаючись, вони товчуть шишки. Насіння випадає крізь дірки, а порожні шишки залишаються в барабанах. За день виходить 6–7 кіло насіння. Найважче м"яти ногами мішки з насінням — так очищаємо його від крилець.

Сезон заготівлі соснових і ялинових шишок триває із жовтня по березень. П"ять місяців шишкосушарня працює цілодобово. Шестеро жінок працюють по двоє у три зміни. Тут і ночують. Вкладаються на шишках, бо там тепліше. Печі опалюють  вимолоченими шишками. Від них жар більший, аніж від вугілля. Зарплата 500 грн на місяць. Для цих країв це добрі гроші.

На Поліссі ялин мало. Тому збирачі зазвичай полюють за сосновими шишками. Упродовж зимового світлового дня селянин може нарвати 15–20 кг шишок. За сезон — 700–900 кг. Відвозить до шишкосушарні й отримує за них 200–250 грн. Сім"я заробляє до тисячі гривень.

— Насіння з шишок — то добрий прибуток, — каже керівник Старовижівського лісгоспу Петро Сахарук, 60 років. — Щосезону беремо на переробку 100 тонн соснових шишок. Із них витрясаємо одну тонну якісного насіння. Продаємо іншим лісгоспам по 100–120 гривень за кіло. Торік у нас його купували лісники з Київщини, Львівщини, Вінниці та Полтави. За переробку шишок на давальницьких умовах беремо за кілограм насіння 35 гривень.

— Торік ми 250 гектарів засіяли, — розповідає головний лісничий Дубечненського лісництва 59-річний Федір Лавренюк. — Кілограма насіння вистачає на один гектар. Із цих сосен шишки зриватимуть уже наші правнуки.

За жолуді платять найбільше

Державні та спеціалізовані лісгоспи Волині купують насіння цінних дерев у селян. Люди заготовляють липу, ялину, ясени та рідкісний бук. За кіло насіння збирачам платять від 2 до 70 копійок. Найдорожчий — жолудь дуба. Платять 2 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «У селі Дубечне заготовляють соснові шишки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути