вівторок, 22 жовтня 2019 00:50

"Поважають усіх, хто вміє якісно працювати"

Львів'янка 33-річна Катерина Назарцева вісім років живе в німецькому Мюнхені. Вийшла заміж за колишнього одесита Дениса, 42 роки. Він працює програмістом. Катерина доглядає сина 2-річного Максима.

— Після закінчення факультету іноземних мов працювала репетитором із німецької. Зібралася на стажування до Німеччини. Знайомі запросили погостювати на два тижні. У них на вечірці познайомилася з Денисом. Він із матір'ю шість років жив у Мюнхені. Розповідав, що пробував працювати в Польщі. Потім матері вдалося довести єврейське коріння і вони виїхали до Німеччини. Їх забезпечили житлом, платили компенсацію. Грошей вистачало. Тому Денис мав час шукати роботу. Розіслав резюме. Від двох пропозицій відмовився, третя підійшла. Влаштовувала зарплата, графік роботи. Фірма була недалеко від дому, — говорить Катерина.

— Ми півроку переписувалися. Згодом Денис запропонував переїхати до нього. Він уже освоївся там. Я почувалася розгубленою. Важко знайти роботу. Німці обережно ставляться до емігрантів. Вважають, українці годяться на робітничі професії — будівельники, прибиральниці, куховарки. Не сприймають серйозно, що можемо бути вчителями, лікарями. Питають не ким ти працюєш, а скільки заробляєш. З того роблять висновок про людину. Поважають усіх, хто вміє якісно працювати. Хорошого сантехніка можуть більше шанувати, ніж університетського викладача.

Чоловік намагався влаштувати мене на фірму, де працює. Але там вимагали добре знати англійську. Записалася на піврічні мовні курси. Денис мені їх оплачував. Він заробляє у три-чотири рази більше, ніж хороший айтішник в Україні. Але й життя в Німеччині дорожче. Третину заробітку віддає банку. Коли народився малий, взяли будинок у кредит. 15 років виплачуватимемо позику. Багато коштують комунальні послуги, прийоми в лікарів.

Зараз ви читаєте новину «"Поважають усіх, хто вміє якісно працювати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути