четвер, 26 листопада 2009 19:56

Юрій Мороз платить аліменти на дві сім"ї

34-річний Юрій Мороз із Черкас одружився вдруге. Від першого шлюбу має сина 13-річного Олександра. У другому — народилася донька Анастасія.

Мороз — військовий, служить у частині біля обласного центру. Раніше платив на першого сина аліменти — 25% зарплатні. Нещодавно отримав звання майора та посаду командира. Із надбавками отримує близько 4 тис. грн.

— Знаю, що перша жінка не бідує, — розказує Юрій. — Вдало вийшла заміж, купила трикімнатну квартиру. Мене ненавидить, до сина не пускає. Тільки на день-два зарплатню затримають — вже біжить у командування скаржитися. Мовляв, я лишаю дитину без шматка хліба.

Суддя-жінка мене жаліла, а Юру соромила

Вероніці, другій дружині Юрія, порадили: їй теж можна відсудити аліменти. Так у сім"ї залишатиметься більше чоловікової зарплати.

— У позовній заяві я вказала причину: чоловік не виділяє коштів із заробленого на спільну дитину, — пояснює Вероніка, 30 років. — Суддя попалася жінка. Мене жаліла, а Юру соромила під залою суду. На першому ж засіданні ухвалила рішення: із чоловікової зарплатні вираховувати третину і ділити між двома дітьми порівну.

Зараз кожна з дружин Юрія отримує по 670 грн. Рішення передбачене ст. 181 Сімейного кодексу, пояснює адвокат Артем Середа, 25 років, зі столичної юрфірми "Аурум і Юстас":

— Батьки зобов"язані утримувати своїх дітей — і в шлюбі, і поза ним. Батьки мають домовитися про утримання дітей. Якщо цього не сталося, одне із подружжя може звернутися до суду. Там мають установити розмір утримання дитини. Це поширюється і на розлучені подружжя, і на тих, які перебувають у шлюбі.

Ставки держслужбовців і військових збільшаться на 10 відсотків

Військовослужбовець з Умані Черкаської області Павло Яременко, 41 рік, має зарплату 1350 грн. Днями отримав надбавку 250 грн. Це грошова індексація за три місяці, пояснили в бухгалтерії.
— У нас тривалий час були затримки. Аж раптом приємна несподіванка — усі борги разом повернули. У мене дружина та дитина.
Індексація — збільшення зарплати відповідно до рівня інфляції в країні, передбачена для військових і державних службовців, які працюють за тарифними ставками, пояснює 29-річний Максим Бойко з юридичної агенції "Ліга", що в Черкасах. Щомісяця Держкомстат публікує індекс споживчих цін. Із початку 2009-го цей показник становив 10,1%. На стільки ж повинні зрости тарифні ставки.

Як обчислюють виплати на дітей

Призначаючи аліменти, суд керується ст. 182 Сімейного кодексу. З"ясовують усі обставини платника аліментів — батька чи матері.

На одну дитину утримують із зарплати 25%, на двох і більше — 33–50%. Відрахування ділять порівну на кожну дитину.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Мороз платить аліменти на дві сім"ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути