четвер, 28 травня 2020 00:35

Укрпошта може стати банком

Укрпошті планують дозволили надавати фінансові послуги, фактично стати українським "поштовим" банком. За відповідний законопроєкт у першому читанні депутати проголосували 19 травня.

Мета — підвищити доступ населення до фінансових послуг, забезпечити право громадян отримувати їх по всій території країни. Також створити умови для розвитку безготівкової економіки. Укрпошта зможе відкривати поштові рахунки, проводити розрахункові банківські операції. Випускати й обслуговувати платіжні картки, залучати кошти фізичних і юридичних осіб.

Національний банк не підтримав ініціативу депутатів. Пояснюють, що частка держави в банківському секторі вже досягла 55%. Після прийняття закону вона знову зросте.

Із 2016-го по 2020 рік кількість відділень банків в Україні зменшилася на третину — з 11 871 до 7879. Понад 37% українців взагалі не мають банківських рахунків.

— Створення "поштового" банку — це скоріше плюс для країни, — говорить фінансовий аналітик 38-річний Олексій Лупоносов. — Більшість комерційних і державних банків почали оптимізацію відділень. Протягом чотирьох років закривають їх у малих містах, селах через збитковість. Водночас Укрпошта має розгалужену мережу навіть у найвіддаленіших населених пунктах. Те ж поштове відділення може запросто стати банківським, якщо фінустанови не хочуть обслуговувати людей у селах. Але в Україні уже був поштово-пенсійний банк "Аваль". Пізніше його продали "Райффайзенбанку". Головне, щоб Укрпошта не повторила його історію.

Навіть у Києві мережа банківських відділень скоротилася. Банки не хочуть мати справу ані з пенсіями, ані з комунальними рахунками. Деякі фінустанови, щоб скоротити платежі від населення, встановлюють комісію на рівні 30–50 гривень за один рахунок. Тому щомісяця біля поштових відділень вишиковуються черги бажаючих заплатити за "комуналку".

Не треба думати, що після прийняття закону в селах масово почнуть установлювати платіжні термінали, банкомати. Більше грошей доведеться витрачати на інкасацію та обслуговування пристроїв. Крім того, банкомат коштує 700 тисяч гривень. Скільки років потрібно, щоб повернути його вартість? Укрпошта здійснюватиме банківські операції, які робила раніше. Але тепер зі всіма необхідними дозволами. А листоноша фактично перебере на себе функції інкасатора.

Зі свого боку Нацбанк побоюється, що Укрпошта надаватиме банківські послуги і при цьому не дотримуватиметься правил моніторингу чи інших вимог регулятора. До того ж вона обслуговує найбідніші категорії населення. А це негативно вплине на дохідність банківського сектора, статистику Національного банку.

В ідеалі Україні потрібні два державні банки. Всі решта мають бути приватні. Однак зараз не вдасться зменшити частку держави в банківському секторі. Інвестори не поспішають купувати фінустанови.

Зараз ви читаєте новину «Укрпошта може стати банком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути