четвер, 03 листопада 2022 00:05

Українці пересилають гроші за кордон

Керівники компаній і підприємств на наступний рік при плануванні бюджетів закладають вартість американської валюти в середньому на рівні 43 грн. Про це йдеться в опитуванні Європейської бізнес-­асоціації.

— Долар зараз став домінуючою валютою з точки зору прибутковості, — каже економіст Олексій Кущ, 48 років. — Йде колосальний перетік інвестицій з ринків різних країн, зокрема європейських, саме в американський фінансовий ринок. Інвестори вкладають гроші в облігації міністерства фінансів Сполучених Штатів Америки, використовують їхні фінансові інструменти для зменшення глобальних ризиків. Долар по відношенню до інших валют зміцнюватиметься. Навіть якби зараз не було війни, гривня все одно б знецінювалася.

Фактор війни не додає стабільності. У нас не тільки зруйновано експорт сировини, а й робочої сили. Трудові мігранти щороку перераховували з-за кордону приблизно 15 мільярдів доларів на утримання своїх сімей в Україні. Зараз ця модель зруйнована. Замість трудових мігрантів маємо п'ять мільйонів біженців у Європі. Фінансовий потік розвернувся на 180 градусів. Тепер чоловіки працюють в Україні, пересилають гроші сім'ям у Європу. Трудові мігранти, які працюють за кордоном, намагаються забрати туди свої сім'ї. Єдине, що нас рятує — міжнародна допомога у вигляді валюти. Золотовалютні резерви Нац­банку суттєво не зменшилися.

Зараз ви читаєте новину «Українці пересилають гроші за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути