Ексклюзиви
понеділок, 13 листопада 2006 17:27

Учитель підробляє тамадою

За два дні 42-річний киянин Андрій Рассохін може заробити 1800 грн. Іноді у травні має замовлення аж на жовтень. Із ним, професійним тамадою, домовилися зустрітися у нього вдома. Кілька разів зустріч переносили через накладки в робочому графіку Андрія.

— Учора весілля закінчилося близько півночі, — чоловік розкладає на кухонному столі зразки сценаріїв. — Додому добирався на таксі. Я вже звик, що урочистості затягуються.

Андрій працює психологом у школі. І підробляє тамадою більш як десять років. Від природи компанійського чоловіка спершу запрошували вести весілля друзі. Потім зрозумів, що цим можна заробляти.

Окрім вроджених даних, тамаді потрібні знання із психології і природний артистизм, каже Андрій. У нього дві вищі освіти: українська філологія Київського національного університету і психологія педуніверситету імені Драгоманова. Обидві допомагають в роботі — знадобилися і знання фольклору та народних традицій, і розуміння людської природи.

— Згуртувати різних людей в одній компанії непросто, — каже Андрій. — Я якось вів весілля, де єврей одружувався з татаркою. Довелося покопатися в довідковій літературі, вивчити традиції обох цих народів.

Робота тамади — це імпровізація. Та повністю покладатися на неї не можна. Обов"язково є сценарій, погоджений з батьками молодят, якщо йдеться про весілля, або з керівництвом компанії, яка запросила провести вечірку. Від осучаснення церемонії Андрій Рассохін не відмовляється. Хоча приймає не все.

Вів весілля, де єврей одружувався з татаркою

— Ще на початку кар"єри запросили провести весілля, — розповідає з усмішкою. — Батьки наполягали, щоб обов"язково була "банка" (трилітрова банка, перев"язана червоною стрічкою, в яку тостувальники кидають гроші).

— А це буде весело? — питаю у них. — Батьки у два голоси переконували, що дуже. За дві години, поки банку носили залом, гості впилися, а молоде подружжя увесь цей час простояло на ногах, слухаючи побажання. Після цього на "банку" ніколи не погоджуюся. А от переодягання, копіювання зірок використовую часто. Іноді допомагає дружина Олена. Старший син Кирило відповідає за музику.

— А казуси часто трапляються?

— Буває, — усміхається Андрій, — аякже. Раз на весіллі зламали всі три мікрофони. Спершу один із гостей виголошував тост і впустив дорогий радіомікрофон. Після другого зламаного приладу довелося приєднувати мікрофон зі шнурком, але й цей гості примудрилися зіпсувати. Дитина перечепилася через шнурівку. А весілля гуляли у великому залі, на сотню гостей. Ой, керувати було непросто!

— А за стіл завжди запрошують?

— Поїсти не відмовляюся, але тільки після закінчення свята. Про це домовляємося перед весіллям.

Під час розмови кілька разів дзвонить мобільний телефон.

— Клієнти, — пояснює Андрій. — Їм мене рекомендували друзі, у яких я був тамадою на весіллі у липні. Так здебільшого і працюю — дзвонять знайомі клієнтів. Вони знають мої розцінки, тому вищу ціну й не заломлюю. Іноді телефонують люди, яким дали мій флаєр (невеличка листівка із телефоном. — "ГПУ"), — розповідає Андрій. — Крім контактного телефону, на ньому коротка інструкція молодятам, що треба взяти на весільну церемонію: від паспортів і обручок до пластикових стаканчиків та фотоапарата. А в агентство не хочу. Так сам собі належиш. Та й основну роботу не збираюся кидати.

Зараз замовлень на весілля менше. Більшість одружується влітку і до середини жовтня. Буває, що запрошують на два-три весілля щотижня, каже тамада. А ще випускні вечори. У грудні—січні працює на дитячих святах, новорічних і різдвяних вечірках фірм. А потім до початку березня невеличке затишшя.

Скільки отримує професійний організатор

В Агентстві весільних послуг "Муза" за вечір з тамадою з клієнта беруть 1000 грн. А у київській компанії "Муні енд Лайт" — від 1100 до 6500 грн. Від фірми тамада зазвичай отримує не менш ніж половину суми. Оплата роботи може бути погодинною або за захід загалом. У столичній компанії з надання весільних послуг "Бліц" — оплата погодинна. Найменше платять ведучому 1-ї категорії — від 40 грн/год. Послуги тамади вищої категорії коштують понад 150 грн/год.
Приватний тамада у столиці бере 500–2000 грн за вечір. Вітчизняні поп-зірки обійдуться клієнтові у 15 000 — 50 000 грн.
— Година живої музики коштує 110–300 гривень, — розповідає тамада Андрій Рассохін. — Але замовляти треба не менш ніж на чотири години. Тому на весіллі часто  вдовольняються музичними записами, які підбирає тамада. А це додатковий заробіток.
Десь за два місяці до урочистостей тамада зустрічається з клієнтами. Обговорює сценарій і технічні деталі: хто зніматиме на відео, який музичний супровід бажали б мати — живий звук чи магнітофонні записи. Від цього залежить його гонорар. Сюди входить оплата таксі. Громіздку апаратуру в громадському транспорті не повезеш. А на такі заходи тамада часто привозить свою техніку: акустичну систему, мікшерний пульт із підсилювачем, магнітофон, світломузичне приладдя.

Зараз ви читаєте новину «Учитель підробляє тамадою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути