пʼятниця, 18 серпня 2017 00:50

У Польщі зростають зарплати для українців

Автор: www.natemat.pl
  У Польщі зростає кількість українців, які влаштовуються працювати за фахом. Зварювальникам платять 11–14 тисяч гривень
У Польщі зростає кількість українців, які влаштовуються працювати за фахом. Зварювальникам платять 11–14 тисяч гривень

106 тис. дозволів на роботу в Польщі видали українцям минулого року. Усього іноземці отримали 127 тис. таких дозволів. Це на 94% більше, ніж 2015-го. Дані наводить Томаш Дудек, операційний директор компанії OTTO Work Force в Центральній та Східній Європі.

— Бачимо щораз більший наплив працівників з України у сфері виробництва та логістики. Працюють також кравчині, зварювальники. Усі вони відіграють важливу роль у створенні й розвитку польських підприємств. Із року в рік зростає кількість українців, які працевлаштовані за фахом. За оцінками, протягом наступних 15–30 років іммігранти будуть брати участь у створенні польського ВВП, — говорить експерт.

Заробітна плата для працівників з України на польських підприємствах зростає, порівняно з минулим роком.

— Це є результатом дефіциту кадрів. 2016-го на простих роботах громадяни України заробляли 1,5 тисячі злотих чис­тими на місяць. А 2017 року розраховують на 2 тисячі злотих, — каже Томаш Дудек.

Щоб знайти хороше місце, ­потрібно звертатися до перевірених фірм, які влаштовують на роботу.

— Фірми з гарною репутацією не беруть грошей за вакансії, дозвіл на роботу, супровід, тобто саму можливість працювати. Вони лише визначають, чи підходите ви на обрану позицію. Потім допомагають оформити необхідні документи та зв'язатися з роботодавцем, — розповідає 44-річний Сергій Миронюк. — Я й кілька моїх знайомих рік тому влаштувалися зварювальниками. Житло нам оплачує роботодавець. Заробляємо по 2 тисячі злотих. Спершу працював за 1600. Згодом за допомогою посередника знайшов більш оплачувану роботу в іншому воєводстві.

Раджу перевіряти свідоцтва фірми-посередника про можливість надання таких послуг на сайті Мінсоцполітики України. Якщо обираєте відомого перевіреного посередника — гарантовано знайдете хорошу роботу. Такі фірми мають роками сформовану базу чесних роботодавців.

За інформацією польських видань, у країні 326 тис. українців працюють у транспортній галузі та на складах, 200 тис. — у торгівлі. Туристичну галузь обслуговують 116 тис. українських працівників. 15 тис. українців знайшли роботу в науковій і технічній галузях.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі зростають зарплати для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути