Ганна Осипенко, 82 роки, із міста Переяслав-Хмельницький на Київщині скаржиться про неврожай.
— Скільки живу, ще не пам'ятаю такого, щоб з осені не було кабачків, буряків і капусти. Літо було засушливе. У мене на городі виросло десяток головок. Пішли на борщ іще у серпні. На зиму доведеться купувати. Дочка мені взяла на трасі з машини по 4 гривні кіло. Я її підсушила, бо мокра була. Склала у погріб. А вона вже почала гнити. Усе й так подорожчало, а тут ще й овочі треба купляти.
На міському ринку капуста коштує 5 грн/кг. У фермерів із сусідніх районів — дешевше, по 3,5–4 грн. Привозять на вихідні.
— Вони продають тільки сітками. Я взяла одну. Заважила на 20 кіло, — каже 35-річна Наталія Клименко. — Вирішила, що краще капустою запастися зараз. Хтозна, яка ціна буде до весни, може, й по 10 гривень. Азаров три роки тому хвалився, що капуста дешевшає. Тепер мовчить.
Овоч нового врожаю столичні супермаркети продають за цінами минулої зими — 5,5 грн/кг. Раніше на осінь вартість знижувалася втричі.
— Городину на наші ринки постачає населення, дрібні фермери. Вартість установлюють не від собівартості, а з огляду на загальний рівень цін. Усе кругом дорожчає — селяни й собі підвищують. Бо за виторг вони мають брати інші товари. Доки овочі купують за вищою вартістю, вона триматиметься, — говорить Марія Колесник, 34 роки, із консалтингової агенції "ААА".













Коментарі