четвер, 08 жовтня 2009 18:36

Трикімнатну квартиру в Києві шукач скарбів купив за древню золоту монету

Автор: фото: Сергій ГРОМОВИЙ
  Віктор Гугля показує туристам монети, знайдені під час розкопок замчища в селі Суботів на Черкащині. Є багато срібних талерів. На чорному ринку за один пропонують від 100 доларів
Віктор Гугля показує туристам монети, знайдені під час розкопок замчища в селі Суботів на Черкащині. Є багато срібних талерів. На чорному ринку за один пропонують від 100 доларів

29-річний Максим Андрієвський, прізвище змінене, з міста Новоархангельск Кіровоградської області шукає воєнні трофеї. Ходить лісами та полями, де точилися бої Другої світової.

— Захоронень солдат найбільше між містами Первомайськ, Новоархангельськ та Умань. Там потрапили в полон до німців 100 тисяч радянських солдат із шостої та 12-ї армій. Убитих так ніхто й не порахував.

Максим працює разом із двома приятелями. Купили ґрунтові та підводні металошукачі.

— Наш металошукач "Мінелаб" коштує кілька тисяч доларів, — пояснює Андрієвський. — Зате найкраще розпізнає скупчення металу і кісток. Копаємо лопатами кілька тижнів, іноді бульдозером. Знаходимо зброю, пряжки. Збуваємо їх через інтернет-аукціони. У німецьких солдат знаходимо медальйони. Там зазначено ім"я, прізвище та особові дані солдата. Коли він гинув, бирочку переламували навпіл. Одну половинку лишали на трупі, щоб його можна було ідентифікувати. Іншу надсилали родині загиблого. Півбирки зараз можна продати за 150 доларів.

Під селом Хмелева Золочівського району Львівщини мали найбільшу здобич — виявили останки вояків дивізії "Галичина". Їхні речі швидко розкупили наші колекціонери. Чоловіки знаходять і монети.

— Отакі два австрійські шилінги 1932 року випуску на аукціоні можна продати за 60–80 доларів, — показує Максим. — Під Новоархангельськом також знаходимо гроші, які друкували німці для окупованої України. 5 карбованців називають "Оленкою". Бо німці друкували на цих грошах портрет із обгортки радянського шоколаду "Аленка". За такий папірець зараз дають від 100 доларів. У Криму знайомі знайшли золоту монету Боспорського царства. Досі вважалося, що збереглася лише одна така — в колекції Британського музею. Чоловік, котрий її знайшов, купив у Києві трикімнатну квартиру.

Найлегше збувати монети, паперові гроші та фотографії. За кордон їх можна відправити звичайним листом. За місяць Максим із приятелями вторговують до $10 тис.

"Чорні" археологи працюють і навколо райцентру Чигирин та села Суботів Черкаської області. Там були гетьманські резиденції XVII ст.

— Саме замчище Суботова відносять до охоронної зони заповідника. Територія охороняється. "Чорним" археологам сюди зась, — каже Віктор Гугля, 47 років, заввідділу історичного музею. — Я працював у Суботові в експедиції в 1990-х. Знаходили кераміку, металеві вироби, монети гетьманського часу. Усе зберігається у фондах заповідника. Знаю, що на чорному ринку за один срібний талер зараз дають від 100 доларів.

За контрабанду дають до семи років із конфіскацією

За "чорними" археологами полює Служба безпеки. За руйнування місць поховань передбачено кримінальну відповідальність.

— Якщо доведуть контрабанду історичних та культурних цінностей, дають від трьох до семи років ув"язнення з конфіскацією майна, — каже Михайло Пивоваров, 39 років, юрист черкаської компанії "Ліга".

Зараз ви читаєте новину «Трикімнатну квартиру в Києві шукач скарбів купив за древню золоту монету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути