У липні сировари збільшили оптові відпускні ціни на 15%. Твердий сир продають торговцям від 48 грн за 1 кг. Такі дані консалтингової компанії "Інфагро".
— Це зумовлено подорожчанням сировини. У серпні зменшилися надої. Молоко в населення тепер купують по 2,1—2,3 гривні за літр. Це на третину дорожче, ніж навесні, — пояснює 41-річний Василь Вінтоняк, директор "Інфагро".
Сир українського виробництва — російський, голландський і пошехонський — у столичних супермаркетах коштує до 70 грн/кг. Дев'ятеро із 10 покупців обирають ці марки. На початку літа були на 20 грн дешевші. Приблизно стільки ж коштує продукт, завезений із Польщі.
Найвища ціна на твердий сир була минулої зими. Кілограм українського коштував до 100 грн.
— Цього року популярні сорти далі не дорожчатимуть. Бо їх перестануть купувати. Зате ще може подорожчати сирний продукт — сир, у який додають рослинні жири.
Сирний продукт зараз продають по 39—42 грн/кг. Він має подорожчати на 7 грн, каже експерт.
Коментарі
3