Ексклюзиви
четвер, 01 жовтня 2009 18:18

Світлані Цибульській півроку не давали зарплати

Киянці 27-річній Світлані Цибульській заборгували 10 тис. грн зарплати.

— На нашій фірмі затримки почалися в жовтні 2008-го, — розповідає жінка. — Гроші давали частинами. У березні директор повідомив: зарплату платити нічим, бо у власника фірми вичерпалися кошти. Обіцяли розрахуватися автомобілями, комп"ютерами, телевізорами. Але директор скоро звільнився. З новим почалися суперечки.

Керівник відмовився визнавати весь борг, а лише офіційну частину платні. Світлана була на посаді заввідділу. Проте її офіційна ставка була на рівні мінімальної зарплати.

— Грошей усе одно не давали. Багато колег пішли за власним бажанням. Я добилася, щоб мене звільнили за скороченням. Бо тоді підприємство повинне ще два місяці виплачувати допомогу. Але ні допомоги, ні боргів не повернули.

Мають заплатити додатково ще за п"ять місяців

Світлана звернулася до профспілки. Там приготували позов до суду про незаконне звільнення. Профспілковий юрист допомагав їй безкоштовно. Заплатила лише 30 грн держмита.

— Директор розказував на суді, що мене треба було вигнати за прогули. Та пожаліли.  Скоротили, щоб я могла стати на облік у центрі зайнятості, — згадує Світлана. — Суд затребував відомості по зарплаті. Якщо людину звільняють, їй повинні одразу віддати всі борги. Після суду фірма заплатила мені 4 тисячі гривень.

Світлану звільнили в квітні. Суд закінчився у вересні. Грошей досі не віддали. За законом, після звільнення і до повного розрахунку фірма повинна давати колишньому працівникові середню зарплату. Тобто Світлані мають заплатити додатково ще за п"ять місяців. Для цього профспілковий юрист готує ще один судовий позов.

Скаргу треба писати до прокуратури

33-річний Ігор Сизончик із Незалежної київської адвокатської групи радить:

— Якщо мирні методи не подіяли, пишіть заяву до прокуратури. Якщо зарплату затримують два місяці, відкривають кримінальну справу. Заяву у прокуратуру треба писати кільком працівникам. Вони беруться за справи, де працівникам заборгували значні суми. Якщо ж обчислюються кількома тисячами, справи передають до міліції. Позиватися у суді можна і гуртом, і поодинці.

Щоправда, після суду вам усе одно доведеться звільнятися. Бо керівництво гроші виплатить, зате створить вам нестерпні умови.

Зараз ви читаєте новину «Світлані Цибульській півроку не давали зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути