вівторок, 07 листопада 2017 00:10

Субсидію треба прив'язати до показників лічильника

1,7 млн сімей отримають до 700 грн компенсації за зекономлену минулої зими субсидію. Виплати триватимуть до 15 листопада.

— Ця компенсація не буде заохочувати людей використовувати менше ресурсів. В Україні діє застаріла система нарахування субсидій. Між нормою і фактичним споживанням закладена велика різниця, — каже 47-річна Марія Яковлєва, член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності.

— Кілька років тому споживачів змушували використовувати певний обсяг газу, інакше — відмовляли в субсидії. Щоб вибрати ті норми, люди взимку відкривали вікна та двері. Субсидії треба прив'язати до реальних показників лічильників. І нарешті встановити їх по всій країні. Зробити стовідсотковий облік споживання. Та це свідомо не робиться.

Зараз за субсидією нараховують 3,3 кубометра газу на людину для приготування їжі. Споживач реально використовує один-півтора куби. Це вигідно Нафтогазу, транспортувальникам палива. Споживачеві вони продають куб. А гроші отримують за три. Ще два куби палива залишаються в них, — продовжує Марія Володимирівна. — Через це виникають необґрунтовані витрати бюджету. На 2017 рік на субсидії виділили близько 80 мільярдів гривень. Половина — це платежі за газ. Якщо вони завищені вдвічі, то з усіх виділених грошей щонайменше 20 мільярдів — перевитрати.

Ситуацію покращила б повна монетизація субсидій. Тобто кожному мають відкрити рахунок, на який держава буде класти гроші для оплати комуналки. Ці кошти можна буде витратити лише на житлово-комунальні послуги. Думаю, до 40 відсотків від суми субсидії залишатиметься в споживача. За них зможе утеплити житло, поміняти котел, вікна. І в такий спосіб скоротити рахунки в майбутньому. У цьому й буде економія.

Якби держава визначилася зі своїм ставленням до монополістів, монетизацію можна було б провести наступного року. Однак це планують зробити 2019-го. В уряді кажуть: складно кожному споживачеві відкрити рахунок. Але ж є державні банки. Є інформація про всіх, хто отримує субсидію. Тому такі пояснення не витримують критики.

Зараз ви читаєте новину «Субсидію треба прив'язати до показників лічильника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути