пʼятниця, 16 листопада 2018 00:45

"Спочатку половина солі йшла у брак"

Автор: ФОТО НАДАНЕ ВОЛОДИМИРОМ САВЧУКОМ
  Володимир Савчук із міста Бахмут Донецької області виготовляє світильники з солі. Також створює у квартирах і будинках соляні кімнати. Коштує така 100 тисяч гривень
Володимир Савчук із міста Бахмут Донецької області виготовляє світильники з солі. Також створює у квартирах і будинках соляні кімнати. Коштує така 100 тисяч гривень

36-річний Володимир Савчук із міста Бахмут Донецької області створює соляні кімнати у квартирах і приватних ­будинках.

— 16 років працював на заводі механіком. Обслуговував екскаватори, кар'єрне обладнання. Платили мінімалку, — розповідає Володимир. — Якось у гаражі спробував зробити лампу з солі. Сподобався сам процес. Хоч сіль примхливий і крихкий матеріал. Досить важко її правильно обробити. Усе залежить від якості пласту, з якого добувають.

Згодом хобі перетворив на власну справу. Домовився з підприємством "Артемсіль" про доставку. Привозять матеріал великими блоками. Сам розпилюю плитки тієї товщини, що потрібна для замовлення. Спочатку половина солі йшла у брак. Зараз — десь 5 відсотків.

Починав працювати з двома верстатами для різки каменю. Один із них зібрав власноруч. Потім за 150 тисяч гривень закупив шість професійних верстатів. Гроші отримав як грант від міжнародної організації.

Зараз модно мати вдома соляну кімнату. Їх використовують для відпочинку, лікування й профілактики захворювань дихальної системи та шкіри. Загалом треба від 100 тисяч гривень і майже 20 днів на створення соляної кімнати.

З солі також виготовляю елементи декору. Один ресторан замовив барну стійку. Також можу зробити світильник. Прямокутної форми коштує 230 гривень. На нього можна нанести логотип компанії чи зробити якийсь напис. Одному клієнту виготовляв масивну дубову люстру з соляними плафонами та декоративний камін.

Рекламу замовляю в інтернеті. Поки що працюю тільки по Україні. Нові клієнти часто приходять за рекомендаціями, знаходжу їх на виставках. За місяць заробляю майже 15 тисяч гривень. Працюю переважно один. На постійну роботу взяти працівників зараз не можу. Наймаю на короткий час для виконання певних замовлень.

Зараз ви читаєте новину «"Спочатку половина солі йшла у брак"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути