Із початку року твердий сир подорожчав удвічі. У столичних супермаркетах 1 кг коштує 60–110 грн. Із ціною зменшився вибір. Виставляють менш як два десятки.
— Через високі ціни попит на сир упав на 20 відсотків. Виробництво доводиться зменшувати, — пояснює аналітик консалтингової агенції "ААА" Марія Колесник, 34 роки. — Під приводом зменшення попиту молочні компанії знизили закупівельні ціни на молоко. Однак вартість твердих сирів лишилася на колишньому рівні.
Щоб отримати 1 кг сиру, треба 10 л високоякісного молока. Його закуповують на фермах по 4 грн/л. Готовий продукт сировари відпускають оптом по 50–60 грн/кг.
Антимонопольний комітет зобов'язав 11 найбільших переробних підприємств поетапно знизити в листопаді відпускні ціни на молоко, сметану, вершкове масло і твердий сир.
— Виробникам доведеться йти на поступки. Сир подешевшає на 10 відсотків. До нового року, можливо, ще на 5 відсотків, — каже експерт.
Коментарі
2