— П'ять років тому було модно відкривати пивоварні. Пиво варили ледь не на кожному кутку. Тоді захотів навчитися цій професії. Як виявилося, в Україні цього не вчили, але були курси в Німеччині. За півроку навчання заплатив 70 тисяч гривень. Потрапив у приватну броварню, де варили пиво навіть із картоплі, — розповідає киянин Сергій Гамаренко.
Тоді навчився варити понад сто сортів. Коли повернувся в Україну, поставив невеличку броварню поблизу Хрещатика. Але 2015-го після Революції гідності, мій бізнес довелося закрити. Спочатку хлопці заходили попити пива безкоштовно, а згодом кілька разів розгромлювали магазин заради наживи.
Позаторік поїхав працювати в Польщу. Спершу був різноробом на складі. Але мій господар влаштовував вечірку, запросив нас у броварню. Коли спробували місцеве пиво, воно мені не сподобалося. Запропонував наспір зварити краще. Моє вийшло смачним із медовим післясмаком. Власник броварні взяв на постійну роботу.
Пивоварів у Польщі цінують. За годину роботи отримую 300 гривень. Процес пивоваріння займає від 4 до 12 годин. Працюю по всій країні. Найбільше замовлень у Варшаві, Кракові, Гданську. Особливо у період фестивалів. Буває, навчаю місцевих майстрів варити пиво. За це окрема плата. За місяць маю 30–40 тисяч гривень.
Знання потрібно постійно оновлювати, тому їжджу на стажування в Німеччину раз на рік. Там щороку з'являються нові сорти. Хіт цього сезону — пиво з базиліку. Келих такого коштує 90 гривень.
Коментарі