Ексклюзиви
вівторок, 22 травня 2007 18:41

Рейдери загрожують залишити Україну без нафти

Декілька українських радикальних організацій учора пікетували київське представництво компанії "Укртатнафта". Як заявили організатори акції, з метою "привернути увагу громадськості та чиновників до захоплення української компанії "Укртатнафта" урядом Російської Федерації".

На плакатах було написано: "Путін, забери своїх рейдерів-нафточекістів", "Не дамо перетворити "Укртатнафту" на "ЮКОС", "Ні — монополії татар". Акція відбулася відразу після того, як уряд України зробив спробу покласти край рейдерським діям українських компаній щодо російських акціонерів "Укртатнафти".

У відносинах між Україною і Росією — нове загострення. Причому в "найвужчому" для нашої країни місці — нафтовому. Ідеться про Кременчуцький нафтопереробний завод, що належить АТ "Укртатнафта". Це підприємство забезпечує паливом третину вітчизняного ринку. Сьогодні воно перебуває в державній власності України і російської Республіки Татарстан, яка повністю забезпечує НПЗ нафтою. Підприємство намагаються захопити рейдери. Якщо операція вдасться, то не бачити Кременчуку татарстанської нафти, а ціни на вітчизняних бензоколонках рвонуть угору.

Рейдерські методи добре відомі: знайти будь-яку щілину, щоб "зайти" на завод, фабрику або звичайну перукарню, отримати доступ до статутних документів і "посадити" свого директора. Або поставити по периметру охоронців і заблокувати доступ на територію всім "чужим". Так, за нашими даними, призначено вже четверо (!) зборів акціонерів АТ "Укртатнафта". Одні, офіційні, — від імені правління АТ "Укртатнафта" на 23 травня у приміщення правління товариства, і три — від імені "анонімного" акціонера — у приміщенні НАК "Нафтогаз України". Про "аноніма" гадати не доводиться, бо в Україні всього два акціонери: НАК, що управляє від імені держави 43% акцій, та група "Приват", яка через ТОВ "Корсан" кілька місяців тому увійшла до числа акціонерів, придбавши 1,2% акцій.

Скликання численних зборів акціонерів в одному місці і з тим самим порядком денним — "класика жанру" будь-якого рейдерського захоплення. "Небажаних" акціонерів не пускають, а "потрібні" акціонери вибирають "потрібне" правління, призначають "потрібного" директора і т.ін. Завдання-мінімум — встановити на підприємстві двовладдя, завдання-максимум — отримати над ним повний контроль. Опитані експерти не сумніваються, що серед акціонерів представників одного з основних власників акцій — компанії "Татнефть" — не буде. Їх просто не пустять далі за прохідну.

У покровительстві спробам рейдерського захоплення підозрюється міністр палива і енергетики Юрій Бойко.

Адже йому безпосередньо підкоряється НАК "Нафтогаз України". Тому, щоб не залишитися без власності, росіяни підключили "важку артилерію". Прем"єр-міністр Татарстану, голова ради директорів ВАТ "Татнефть" Ринат Мінніханов у своєму листі прем"єр-міністрові України Віктору Януковичу попросив "прийняти необхідні заходи з метою припинення "рейдерських" дій НАК "Нафтогаз України", зокрема негайно відмовитися від проведення недружніх зборів акціонерів".

Кабінет Міністрів відреагував миттєво: перший віце-прем"єр Микола Азаров попросив утриматися від участі в загальних зборах акціонерів АТ "Укртатнафта". Лист розісланий усім ключовим міністрам, у тому числі і Юрієві Бойку. І тепер, якщо "його" структури не відмовляться від своїх намірів, буде очевидним, хто й чого добивається.

Голова Фонду держмайна України Валентина Семенюк ще три роки тому не сумнівалася, чим для "Укртатнафти" може закінчитися "кураторство" Юрія Бойка.

— Передача "держпакету акцій "Укртатнафти" у відомство Бойка — це дуже хороше маскування, щоб провести тіньову приватизацію підприємства, — пророчо зазначила пані Семенюк.

За нашими даними, росіяни готують "удар у відповідь". У Росії незабаром вибори Думи і президента. Так що захист інтересів держави там зараз — найгарячіша тема.

— Цієї ситуації не було б, якби Україна і Татарстан вирішили до кінця питання щодо акціонерного капіталу "Укртатнафти", — переконаний наш експерт, що побажав залишитися невідомим. — Але доки немає чітких домовленостей, це грає на руку приватним структурам — таким, як група "Приват", що має стійку репутацію "рейдера N1" у країні. А міністр прикриває їх. На шкоду інтересам і України, і російсько-українських відносин.

Зараз ви читаєте новину «Рейдери загрожують залишити Україну без нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути