четвер, 14 травня 2020 05:50

Розробляють нову пенсійну систему

Міністерство соціальної політики розробляє модель обов'язкової накопичувальної пенсійної системи. Після її запровадження коефіцієнт заміщення пенсіями втраченого заробітку має становити не менше 40%.

Робота накопичувальної системи базуватиметься на державних і приватних структурах: фіскальна служба, Пенсійний фонд, банки тощо. Люди зможуть обирати і змінювати установу для своїх пенсійних грошей. Держава на законодавчому рівні має гарантувати безпеку накопичень.

— Трирівневу пенсійну систему в Україні заклали в законодавстві ще 2001 року. Вона передбачає солідарний, або перший, рівень. Обов'язковий накопичувальний — це другий рівень. Третій — добровільні накопичення в недержавних пенсійних фондах, компаніях страхування життя, — розповідає економіст 54-річний Борис Кушнірук.

Яке майбутнє солідарної пенсійної системи в Україні?

— Сьогодні солідарна система — безнадійна. Бо співвідношення працюючих і пенсіонерів стрімко погіршується. Населення старішає, народжуваність падає, а люди живуть довше. Але держава не може відмовитися від пенсій. Виплачуватиме хоча б мінімальну соціальну допомогу. Дефіцит Пенсійного фонду не зникне. Джерело фінансування залишиться тим же — держбюджет.

Раніше говорили про ліквідацію Пенсійного фонду.

— Сенсу в цьому немає. Хто буде опікуватися теперішніми пенсіонерами? Наприклад, фізичним обліком виплат. Звісно, такі функції можна перекласти на Міністерство соціальної політики. Але й там будуть потрібні люди, щоб займатися цим. Фактично нічого не зміниться. Дефіцит Пенсійного фонду точно не скоротиться.

Потрібно запроваджувати обов'язкову накопичувальну пенсію?

— Ті, хто вимагає обов'язкового накопичувального рівня, називають людей безвідповідальними. Вважають, що їх потрібно змушувати заощаджувати. Але це працює тільки в межах солідарного рівня. Все інше має бути добровільним. Тому я проти обов'язкової накопичувальної пенсії. По-перше, ми живемо у світі, де ніхто не може гарантувати збереження грошей. Весь український досвід говорить, що нічого, крім корупції, з цього не вийде. Фактично ніхто не нестиме відповідальності, якщо пенсійні вклади знеціняться. Причому це може бути пов'язано із суб'єктивними факторами. Наприклад, зараз пандемія коронавірусу руйнує економіки та галузі. Виходить, що держава, з одного боку, в обов'язковому порядку збиратиме з людей кошти. З другого — нічого не гарантуватиме.

Який вихід?

— Держава має взяти на себе мінімум зобов'язань, пов'язаних із солідарною системою. Якщо ти все життя працював і платив внески до Пенсійного фонду, то повинен мати гарантований дохід на пенсії. Все інше потрібно віддати на відкуп недержавній системі накопичення. Тобто людині необхідно дозволити вирішувати самій, у який спосіб накопичувати кошти на майбутню пенсію. Це — відповідальність громадянина. Він може продовжувати сплачувати внески у Пенсійний фонд і сподіватися на гроші від держави. Або страхувати життя, відкрити цільовий рахунок у банку чи вкласти гроші в нерухомість. Принаймні квартири нікуди не зникнуть. Їх можна продати або здавати в оренду. За ці гроші жити на пенсії.

Також держава повинна знизити до мінімуму податки. Тоді люди зможуть більше заощаджувати.

Якими мають бути податки?

— На рівні 10 відсотків із мінімальної зарплати. Сьогодні єдиний соціальний внесок становить 22 відсотки. Потрібно розуміти, що в один момент знизити податки для всіх не вдасться. Це краще робити поступово. Найперше знизити для малого і частини середнього бізнесу. Для великих і середніх підприємств можна щороку внески зменшувати на 1 відсоток. Тим, кому зараз за 50 років, потрібно дозволити користуватися всіма перевагами старої пенсійної системи. Їм виплачуватимуть пенсію з тих податків, які продовжать надходити у Пенсійний фонд. Усі решта платитимуть мінімальні внески і при цьому зможуть відкладати собі кошти на пенсію. Інакше, крім мізерних виплат від держави, нічого не отримають. Так за 15–20 років зможемо збалансувати пенсійну систему. Звісно, вона залишиться дефіцитною. Але брак коштів можна буде покрити за рахунок держбюджету.

За рахунок чого можна збільшити виплати теперішнім пенсіонерам?

— Якщо людина мала невелику офіційну зар­плату, годі розраховувати на гідну пенсію. Вона платила малі внески у Пенсійний фонд. З другого боку, людям потрібно чесно сказати — нічого, крім гарантованого мінімуму, у солідарній системі ви не отримаєте.

Щоправда, пенсіонерам справді допомогли 2017 року, коли розмір пенсії прив'язали до рівня інфляції та зростання середньої заробітної плати по країні. Тепер виплати щорічно мають індексувати.

Зараз ви читаєте новину «Розробляють нову пенсійну систему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути