Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2021 00:00

"Працівники не витрачають час на дорогу, економлять гроші на обідах"

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, що регулює дистанційну роботу. Документ визначає поняття дистанційної й надомної роботи.

Перша — це праця за власним графіком, в будь-якому місці за вибором співробітника. Він може використовувати і своє обладнання, і надане компанією. Надомна — коли людина працює за місцем проживання, графік установлює роботодавець. Обладнання також надає він. З'явилося поняття гнучкого режиму робочого часу — особа сама вирішує, коли починати й закінчувати, влаштовувати перерву на обід.

— Закон могли ухвалити й раніше. Карантин почався рік тому, весь цей час люди працювали віддалено. Документ конкретизує саме явище дистанційної роботи. Він допомагатиме у трудових суперечках, судових справах, — каже експерт ринку праці Сергій Марченко, 43 роки. — Роботодавцям дистанційна форма вигідна, бо вони можуть економити на комунальних послугах, орендувати менші офіси. Люди більше часу приділяють сім'ям. Не витрачають його на дорогу, економлять гроші на обідах у кафе. У великих містах — Києві, Харкові, Дніпрі іноді добираються по 3 години в один бік. Проте чимало компаній зазначають, що на віддаленій роботі втрачається ефективність. Навіть не через те, що важко проконтролювати. А тому, що люди люблять трудитися разом. Зникає взаємодія, командний дух, відчуття колективу. Через це багато хто вигорає. Також не всі можуть домовитися з ріднею, щоб у спокійній обстановці виконувати завдання. Коли працюєш із дому, важливо виділити окреме робоче місце.

У законі прописали поняття — період відключення. Це час, коли працівник має право не відповідати на робочі дзвінки та листи.

— Такі норми запровадили в Європі. Соціологічні опитування показали, що необхідність бути постійно на зв'язку — одна з головних причин професійного вигорання, — розповідає економістка "Центру економічної стратегії" Ганна Сахно, 24 роки. — Також працевлаштовані дистанційно трудяться довше, ніж колеги в офісі. Новий закон розширив можливості для оформлення договору з дистанційним або надомним співробітником не тільки під час пандемії. Прописали відповідальність за безпеку праці, забезпечення засобами виробництва.

Нововведення сприятиме влаштуванню вагітних, жінок із маленькими дітьми. Проводили дослідження позаторік. Запитували непрацюючих жінок про причини. 56 відсотків відповіли, що хотіли б трудитися дистанційно або на умовах неповної зайнятості. Але не завжди погоджувалися роботодавці. Тепер така форма трудових відносин прописана законодавчо. Це залучить більше жінок до ринку праці. Матері зможуть розподіляти час між роботою й сімейними обов'язками. Підлаштовувати графік під розклад дитячого садка. Бо багато опитаних казали, що не встигають забирати дитину. Все більше компаній в Україні та світі готові давати людям можливість інколи або постійно трудитися віддалено. Кількість пропозицій такої роботи зросте.

Проте не всі в Україні зможуть працювати дистанційно. Майже 65 відсотків українців зайняті в галузях, де виконання роботи віддалено ускладнене або неможливе. А от впровадження надомної як окремої форми трудових відносин стало на часі. Частина тих, хто не могли працювати через карантинні обмеження, зможуть перейти на такий формат. Наприклад, оператори кол-центрів, складальники продукції.

Зараз ви читаєте новину «"Працівники не витрачають час на дорогу, економлять гроші на обідах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути