Ексклюзиви
пʼятниця, 24 листопада 2017 00:15

Працівникам забороняють їсти цукерки

40-річна Наталія Коломієць із Він­ниці місяць тому поїхала працювати до польського Кра­кова. Фасує новорічні подарунки.

— Вдома працювала продавцем у магазині, хоча в мене дві вищі освіти. Отримувала 4 тисячі гривень. Маю двох дітей. Поїхати за кордон запропонувала кума. Вона кілька років їздить на заробітки. Оформляти документи почала наприкінці літа, закордонний паспорт отримала у ­вересні. Ще кілька тижнів вагалася — їхати чи ні? Врешті звільнилася з роботи. Перевезла матір із села, щоб доглядала за дітьми, — розповідає Наталія. — Їхали в нікуди. Взяли квиток на вокзалі до Варшави. У перший день потрапили в розподільник. Туди звозили всіх заробітчан з України. Поселили в довгих пластикових будинках, де в одній кімнаті по 16 ліжок. Щодня приходили роботодавці, пропонували роботу.

Ми з кумою влаштувалися на склад на півтора місяця. За годину пообіцяли платити 12 злотих — 84 ­гривні. На складі холодно. Температура в приміщенні 10–12 градусів. Тому й отримуємо більше, ніж у супермаркетах. Із плюсів — можна працювати понаднормово, по 12–14 годин. За день маємо по тисячі гривень. Робимо на конвеєрі, фасуємо цукерки в пакети. Їсти солодощі заборонено. Якщо побачать, то оштрафують. До кінця дня всі цукерки перед очима однакові. Треба постійно бути уважним. Щоб не втрачати увагу, ми стрибаємо, тремо вуха. Це приводить до тями. Також п'ємо багато кави. Раз на день працівникам дають обід. У меню — гарячий суп або борщ, каша з котлетою чи рибою. Роботодавець оплачує гуртожиток. Нас живе четверо у кімнаті. Є кухня та душ. Скуповуємося в найдешевшому супермаркеті.

Сезонна робота перед новорічними святами в Польщі починається з 10 листопада і триває до 18 грудня. Але заробляти можна до Нового року. Наприклад, нас уже запросили в ресторан, де потрібно буде працювати на Різдво. Ліпитимемо вареники, випікатимемо булки. У святкові дні поляки щедрі. Тому за годину платитимуть 105 гривень. Також шукають працівників для плетення різдвяних вінків, виготовлення новорічних прикрас, солодощів. Обіцяють зарплату 17–20 тисяч гривень на місяць. Часто на таку роботу влаштовуються студенти.

Зараз ви читаєте новину «Працівникам забороняють їсти цукерки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути