Ексклюзиви
четвер, 29 квітня 2021 06:10

Програми уряду не зможуть швидко повернути українців додому

— Зарплати українців за кордоном припинили зростати, як це було останніми роками. Але вони і не зменшуються. Тому різниця між заробітками в Україні та Польщі зберігається, — говорить 44-річний Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціа­ції компаній міжнародного працевлаштування.

Раніше популярні були Німеччина, Чехія, Угорщина. Зараз туди важко потрапити?

— Країни Західної Європи стали практично недосяжними для наших трудових мігрантів після початку пандемії. Потрапити туди можуть ті, хто має робочі візи та посвідки на проживання. Більшість українців влаштовувалася на роботу в цих країнах нелегально чи напівлегально, користуючись відкритістю кордонів. Пандемія сильно вдарила по готельно-ресторанному та туристичному бізнесу, де працювали трудові мігранти. Крім цього, економіки розвинутих країн скоротилися, чимало бізнесів позакривалися. Громадяни цих країн залишилися без роботи. Це вдарило й по мігрантах. Бо місцеві починають іти в ті сектори економіки, де раніше працевлаштовувалися іноземці. Наприклад, сільське господарство, виробництво. Натомість країни Східної Європи продовжують запрошувати українців на роботу.

Польща тепер не визнає українські тести на коронавірус. Як це вплинуло на заробітчан?

— Трудовим мігрантам доводиться проходити карантин. Зазвичай він триває 10 днів.

В Україні уряд пропонує виділяти гранти трудовим мігрантам на власну справу — до 150 тисяч гривень. А також безвідсоткові кредити на п'ять років. Подібні програми по поверненню заробітчан дієві?

— Ніякі програми не зможуть швидко повернути українців додому. Це процес, яким потрібно займатися роками. Змінювати програми, додавати умови та відмовлятися від тих, що не працюють. Але головною умовою може стати тільки наявність робочих місць із зарплатою, на яку можна прогодувати себе та сім'ю.

У Польщі проводять перепис населення, з урахуванням іноземців. Яка реальна кількість українців за кордоном?

— Ніхто не знає, скільки точно українців перебувають за кордоном. Методи підрахунку непрямі. Більше того, трудова міграція має маятниковий характер — навесні, влітку та восени за кордоном більше людей. Взимку — менше, бо закінчуються сезонні роботи. П'ять-шість мільйонів українців — трудові мігранти, за нашими підрахунками.

Які перспективи трудової міграції?

— Процес триватиме в найближчі роки. Є кілька причин. Різниця в економічному розвитку між країнами Євросоюзу та Україною робить вітчизняні зарплати неконкурентними. Вони в три-п'ять разів менші. Крім цього, багато українців не бачать перспектив вдома для себе і дітей. Усе може змінитися, якщо в нашій країні почнеться стрімкий економічний розвиток. Бо зараз відставання України від країн Євросоюзу — значне.

Зараз ви читаєте новину «Програми уряду не зможуть швидко повернути українців додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути