пʼятниця, 10 листопада 2017 07:10

"Продавай квартиру чи пускай квартирантів"

— Цього року субсидію зменшили більш як удвічі, — розповідає 40-річний Юрій Оленич із села Демидівка Жмеринського району на Він­ниччині.

— Маємо будинок на 70 "квадратів". Субсидію дають на 46 квадратних метрів. Живемо утрьох: я, дружина і неповнолітня донька. 2016-го держава давала пільгу на опалення 1855,98 гривні. Цьогоріч розщедрилися лише на 690. Удвічі скоротили кількість газу, що дозволяють використати за опалювальний період. При цьому підняли обов'язкові платежі. Тепер щомісяця маємо віддати не менш як 435 гривень за газ і 97,76 за світло. Все, що додали до зарплати, піде на сплату комуналки. Торік рахували дохід із зарплати в 2500 гривень. Зараз — із 3300.

— У меня сын выписался, а доход до сих пор на него считают, — каже 65-річна Надія Безсмертна з Вінниці. — Маю трикімнатну квартиру на 90 "квадратів". Опалювальна площа — 56 квадратних метрів. Стоїть індивідуальний котел. Торік дали 1400 гривень субсидії. Тепер зменшили до 300. Опалення взимку виходить 2500 гривень. А в мене пенсія — 1900. У вересні син виписався з квартири, подала про це документ у соцзабез. Але чомусь його доходи й далі рахують. Прийшла на консультацію. Кажуть, маю занадто велике житло. Порадили: "Продавай квартиру чи пускай квартирантів". Ішла додому і плакала. Син заспокоює. Мовляв, допомагатиме. Але ж це не діло, що не можу заплатити за комуналку.

— Це, мабуть, останній раз субсидію ­отримали. Наступного сезону врахують добавки до пенсії мені та дружині, то вже не вийде, — говорить 70-річний Андрій Добруцький із міста Фастів Київської ­області.

— Я працював на заводі токарем і начальником цеху, маю 53 роки стажу. У жовтні мені підвищили пенсію з 1600 гривень до 3500. Дружина отримувала 1700, після перерахунку має 2600. Субсидії на оплату тепла й електрики призначили 1700 гривень. Більше на дві сотні. Торік у нас пільга перекривала всі платежі, нічого не доплачували. Але економили. Котла прикручували на мінімум. Із дружиною ходили в тапочках і халатах. У будинку було не більш як 18 градусів тепла. Вмикали котла на максимум тільки, коли приїздили онуки на Різдво. Зекономили на субсидії понад 2 тисячі гривень. Дружина почула, що держава виплатить ці гроші як компенсацію. Планувала купити нові штори. А потім дізналася, заплатять лише близько 700 гривень. Досі грошей чекаємо.

Беруть доходи за перший і другий квартал

Зимові субсидії для сімей, які мають індивідуальне опалення, призначають на період із 15 жовтня до 15 квітня. Раніше було з 1 жовтня до 30 квітня.

Під час розрахунку до уваги беруть дохід родини за перший і другий квартал 2017 року. А не за попередній рік, як було раніше. Також цього сезону дозволили оформляти субсидію на дачні будинки.

— Розмір допомоги зменшився наполовину. В основному через те, що зросла мінімальна зарплата й пенсія. 2016-го родина з чотирьох осіб отримувала в середньому 1400 гривень субсидії на оплату комунальних послуг. Цьогоріч — 500–700, — каже спеціаліст із призначення субсидій Людмила Сулима, 40 років.

Зараз ви читаєте новину «"Продавай квартиру чи пускай квартирантів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути