
— У Луганську працювала в банку, чоловік мав будівельний бізнес. До кулінарії не мали жодного відношення, — розповідає 36-річна Тетяна Ткаченко. Переїхала з родиною до Києва. Із одногрупником 36-річним Віталієм Третяковим почали спільний бізнес.
Продають сушене м'ясо, ароматизовану сіль і десерт — курд. Свій проект назвали "Гурманьяки".
— Думали з чоловіком — чим себе зайняти на новому місці. Сиділи на сайтах, шукали інформацію і вийшли на проект "Місцева їжа". Написали їм, запропонували готувати лимонний курд. Це десерт на основі заварного крему та фруктового соку. Раніше варила його для сім'ї, пригощала друзів. Занесли на пробу порцію курду. Сподобався, замовили сотню баночок по 100 мілілітрів. Після цього мій чоловік і Віталій почали думати, що ще оригінального запропонувати. Знайшли, що в Німеччині продають ароматизовану сіль. На свій страх зробили одразу чотири види — малинову, часниково-базилікову, лимонну та томатну. До солі додаємо сушені трави, овочі й фрукти. Виготовляє її партнер у Харкові, він має власну сушильню, — каже Тетяна.
Спочатку інвестицій у справу не було. Курд готували на замовлення. Потім я пішла на курси для переселенців. Подружилася там з Іриною Гудзь. Разом подали заявку на грант для створення спільної кухні, яку міг би орендувати будь-хто. Готувати там випічку, варення. Отримали 70 тисяч гривень від фонду "Відродження" і 200 тисяч від програми розвитку ООН. Гроші поділили на двох. Орендували приміщення для кухні, закупили техніку.
Продукцію продаємо через соцмережі, на виставках, фестивалях. Маємо домовленості з магазинами в Миколаєві й Дніпрі. Банка курду коштує 50 гривень, сіль — 35–50. Сушене м'ясо продаємо порціями по 100 грамів. Курятина — 35 гривень, телятина — 50. Найпопулярніша сіль. За рік продали 150 кілограмів. На місяць заробляємо 20–30 тисяч гривень. Якщо рахувати з грантами, то бізнес окупився за рік. Цю допомогу не треба повертати. Плануємо випускати ще арахісовий соус. Вивчили ринок. Такого продукту в продажу ще нема. Також готуватимемо більше різновидів курду. Додамо лавандовий, грейпфрутовий.
Коментарі