середа, 10 жовтня 2007 17:49

Приватному агентству за працевлаштування платять 200 гривень

Жителька Рівного Наталія Онищук, 25 років, влаштувалася продавцем у продуктовий магазин по вул. Дубенській. Півроку пропрацювала торговим агентом.

— Робота — не з легких, — вважає Наталія. — Торговий агент постійно на ногах. Від цього залежить заробіток.

За місяць дівчина отримувала 700–800 грн. Продавцем має до 900 грн. За відпрацьований тиждень Наталі платять ставку 250 грн і 50 — премії.

— У магазині працюємо по тижню — з 8.00 до 22.30, потім сім днів вихідних, — веде далі Наталя. — Живу я неподалік, так що на проїзді економлю. Бачите, надворі дощ. А я працюю в приміщенні.

Без спеціальної освіти знайти добре оплачувану роботу складно, запевняє дівчина. Запрошують продавців, швачок, манікюрниць і перукарок на 600–800 грн. Зазвичай трудову книжку не оформляють.

— Нині в Рівненській області непросто влаштуватися і жінкам з освітою, — підтверджує заступник директора обласного центру зайнятості Тетяна Новорок, 48 років. — Найбільший попит на чоловічі професії — будівельників, малярів, штукатурів, електрогазозварників. Зарплата — від 1,5 до 2 тисяч гривень.

У північних районах Рівненщини — Рокитнівському, Березнівському й Володимирецькому — бракує лікарів і вчителів. До багатьох сіл нема доріг.

— Тамтешні чоловіки виїжджають до Росії та Білорусі, а жінки сидять із дітьми вдома, — каже Новорок. — Молоді спеціалісти попрацюють за направленням півроку і виїжджають.

Рівнянин Володимир Горбатюк, 35 років, має власну фірму, яка встановлює лічильники в таксі. Нині шукає трьох працівників.

— Мені негайно потрібен фінансист, електрик і менеджер з продажу, — пояснює чоловік. — Агентства присилають молодих і недосвідчених. Навіть резюме неграмотно пишуть. Оголошення я розмістив у газетах та Інтернеті.

Оформили на зарплату 1200 гривень. У конверті дають ще 500

Фінансистові Горбатюк пропонує зарплату 1760 грн, менеджерові з продажу — 1200 грн і 1,5% від виручки. З електриком хоче домовитися про 30% від виробітку.

— На роботу я оформлю офіційно, — обіцяє Володимир. — Пропоную страховку життя і медичну.

Жителька Рівного Вікторія, 24 роки, у вересні влаштувалася економістом.

— Маю вищу освіту і два роки досвіду, — каже дівчина. — На попередньому місці платили 900 гривень. У серпні подала заявку рекрутерам, аби підшукали мені роботу з більшою зарплатнею.

З агентством працевлаштування Вікторія уклала угоду. За послуги заплатила 50 грн. Ще двісті зобов"язалася віддати з першої зарплатні. За місяць їй подзвонили та розповіли про вакансію економіста.

— По телефону не повідомили ні назву підприємства, ані умови, — згадує дівчина. — Рекрутери сказали лише, що це відома в місті структура. Того ж дня я пішла на співбесіду.

Випробування тривало дві години. Треба було розв"язати економічні задачі, пройти психологічні тести. Просили пояснити значення термінів, приміром, що таке валовий дохід. Наступного дня Вікторію запросили оформлятися на роботу. З дівчини узяли підписку про нерозголошення інформації. Оформили на зарплату 1200 грн. У конверті дають ще 500.

— Висококваліфікованим фахівцям у Рівному пропонують зарплати, не гірші за столичні, — запевняє заступник директора обласного центру зайнятості. — Усі фірми хочуть кваліфікованих працівників. Та таких обмаль. Студентам вузів у Рівному можна працевлаштовуватися вже після другого курсу. Якщо на ставку не беруть, просіться волонтерами. Кілька вечорів на тиждень упродовж року працюватимете безплатно, зате набудете досвіду. Волонтерська робота для роботодавця — це свідчення працелюбства. Потім і на хорошу роботу нескладно влаштуватися.


Ким можна влаштуватися в Рівненській області


 посада  зарплата, грн
 керівник підприємства  800–2000
 інженер-будівельник  1000–2000
 маляр  440–2000
 бухгалтер-економіст  440–1800
 водій  500–1500
 лікар  474–1021
 офіціант  440–800
 охоронець  440–800
 юрист  460–750
 прибиральник  440–700
 двірник  440–650

дані: Рівненський обласний центр зайнятості
Зараз ви читаєте новину «Приватному агентству за працевлаштування платять 200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути