середа, 15 квітня 2009 19:18

Приватні репетитори беруть за годину занять до 50 доларів

За три тижні розпочнеться зовнішнє оцінювання випускників шкіл. Спершу — з української мови, далі — з інших предметів. Більшість вузів приймають на навчання за результатами тестів. Прохідний бал — не нижче 124.

— Багатьох школярів треба підтягувати, щоб добре склали тест, — вважає киянка Олександра Дубенко, 39 років.

Вона — приватний репетитор. Столичний політехнічний інститут закінчила 15 років тому. Готує випускників до іспитів і тестів із математики. За годину занять бере $15.

— Це ще по-божому, колеги беруть від 20 доларів, — запевняє Дубенко. — Учні приходять до мене додому, до деяких я ходжу. Часом доводиться щодня займатися, окрім вихідних. 300 доларів на тиждень заробляю спокійно. В мене від клієнтів немає відбою. Зараз маю шість учнів. На черзі ще троє. Раніше, в кого є гроші, давали "на лапу" у вузі.

Розцінки репетиторів після впровадження незалежного тестування піднялися удвічі, запевняє Дубенко:

— Але конкуренція теж велика. Тому репетитори висувають завищені тарифи для багатих батьків. Для бідніших завжди зроблять знижку.

22-річний Віталій Півень навчається на четвертому курсі механіко-математичного факультету столичного університету ім. Шевченка. Родом із міста Торез Донецької області. Вступав сам. Має стипендію 500 грн.

— Торік я готував трьох учнів до тестів із математики, — каже Півень. — Дав оголошення. Мені й подзвонили. Я розцінки не накручував. Приходив додому до учнів тричі на тиждень. Брав по 10 доларів за годину. Заробив 500. Цьогоріч уже маю двох учнів. Планую взяти ще.

Студенти-репетитори найдешевші, переконалася киянка Вікторія Зеленська. Двоє її синів займаються удома з викладачами англійської.

— Знайшла по газеті студентку Києво-Могилянської академії Олену. Вона з кожним працює окремо, — каже Вікторія, 44 роки.

За дві години уроку жінка платить репетиторці $5. Спершу хотіла запросити викладача вузу. Ті беруть по $20.

— Раджу брати студентів-старшокурсників. Але й вони не всі вступили за знаннями, багато по блату. Ідеальний репетитор — студент із провінції, який закінчив школу з золотою медаллю, сам поступав. Такі пнуться з усіх сил, щоб утриматися у столиці.

Університети, до яких високий конкурс, додатково до тестів влаштовують абітурієнтам співбесіди та іспити. Донька 39-річної киянки Анастасії цьогоріч вступатиме до університету:

— Я шукаю репетитора саме з цього закладу. Тоді автоматично збільшуються шанси на вступ. Мені давно казали, що треба так учинити. Він і підтягне доньку по предмету, і допомагатиме зі вступом. За кожну годину занять треба дати 50 доларів. А всього занять 30–50.

Після впровадження незалежного тестування розцінки піднялися удвічі

Андрій Толочков, 47 років, із міста Лубни Полтавської області витратив на репетиторів близько $2 тис. Кілька років тому влаштував сина та доньку в Національний авіаційний університет. Звідти запрошував і викладачів-репетиторів.

— Мені гарантували, що діти одразу поступлять. Вони в мене добре вчилися. Дочка пройшла одразу, а син — ні. Наш репетитор про вступ домовлявся сам. То ми приплатили ще тисячу доларів. Я свиней різав, то возив гостинці і картоплю клумаками. Торік заплатив знову півтори тисячі доларів, щоб дочку взяли в аспірантуру. Хочу, аби стала викладачем.

Доцент Білоцерківського аграрного державного університету, котра назвалася Галиною, прізвища просить не вказувати. Коментує ситуацію:

— По суті репетиторство працівників вузів — це взятка. Хоча її тепер перебиває незалежне тестування. Та й знайти, кому давати "на лапу", аби дитина вступила на бюджетне навчання. Викладачі бояться. Майже щороку когось затримують на хабарі. Найпростіший спосіб — заявити в міліцію чи прокуратуру про вимогу хабара. Заберуть, порушать справу. На роботу вже не повернешся. Якщо ректор чи проректор попався, можуть СБУ підключити. А коли наймаєте викладача репетитором, маєте невелику, але більш-менш надійну протекцію.

За годину занять викладачка райцентрівського вузу бере від $10.

Зараз ви читаєте новину «Приватні репетитори беруть за годину занять до 50 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути