четвер, 30 січня 2020 07:30

Підприємцям даватимуть дешеві кредити

Автор: Маргаріта ДИКАЛЮК
 

Із 1 лютого підприємці зможуть отримати доступні кредити для створення або розширення бізнесу. Із держбюджету на цю програму виділять 2 млрд грн. Також створили Фонд розвитку підприємництва.

Можна буде отримати позику до 1,5 млн грн на п'ять років. Під 5% річних даватимуть кредити бізнесу, який передбачає виручку до 25 млн грн. І підприємець створює щонайменше два робочі місця. Якщо нових робочих місць не буде — матиме кредит під 7%. Бізнес із виручкою до 50 млн грн може отримати позику під 9% річних.

— Природним шляхом відсоткові ставки за кредитами будуть знижуватися ще дуже довго. Економіка України не може стільки чекати, — говорить фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки.

Від чого залежатиме успіх програми доступних кредитів для малого бізнесу?

— Досвід кредитування аграрних підприємств початку 2000-х показав, що можна отримати високий ефект. Тоді державна програма стала поштовхом до розвитку конкурентного аграрного сектора в Україні. Зараз банки видають кредити бізнесу під високі відсотки. Наприклад, 2013-го ціни падали, облікова ставка Нацбанку була історично низькою — 6,5 процента. Але кредити фінустанови давали не менше, ніж під 15 відсотків річних. Бо це не тільки плата за використання грошей, а й компенсація базових ризиків, які несе кредитор. Плюс рівень очікувань щодо інфляції та знецінення гривні. А він у нас високий. Сплачуючи великий відсоток за кредитом, позичальник повертає гроші за себе і того, хто не зміг розрахуватися з боргами.

За таких умов підприємцям потрібна державна підтримка. Єдине обмеження має бути за розміром кредиту. Все інше — терміни роботи компанії, кількість співробітників, річний обіг — зайве. Їх легко накрутити фіктивно. Тобто з'являється колосальне поле для маніпуляцій та корупції. Другий ­момент — кредитувати повинні комерційні банки. Тоді вони нестимуть кредитні ризики. Позичальник — пов'язані з обслуговуванням кредиту. А держава — відсот­кові, тобто виплачуватиме компенсацію за відсотковою ставкою. Тільки у такому форматі механізм видачі доступних кредитів буде ринковим, без зловживань. Інша справа, якщо за програму візьмуться державні банки. Вони механічно роздаватимуть кошти без необхідної оцінки ризиків. З'являться можливості для зло­вживань. Кредити можуть оформляти на підставні компанії.

Також питання до фінансування програми, 2 мільярди гривень буде недостатньо. Щоб наповнити Фонд розвитку підприємництва, туди можна перераховувати частину прибутку Нацбанку. Щороку він становить 40–50 мільярдів гривень. Зараз ці гроші направляють у бюджет.

Чи буде попит на позики?

— Підприємці хочуть брати кредити. Але не всі можуть обслуговувати їх через високу відсоткову ставку. Банки у середньому пропонують позики під 20 відсотків річних. З одного боку, бізнес їх бере від безвиході. Частину боргів не повертають. Банки переважно дають кредити на короткий термін. А підприємцям треба довгий ресурс, щоб розвивати власну справу. Державна підтримка передусім буде цікава тим, хто працює у сфері послуг.

Що ще потрібно малому бізнесу?

— По-перше, захист і легалізація активів. Зараз власність малого бізнесу переважно в тіні. Наприклад, мережа кав'ярень у столиці. Це просто набір сумнівних договорів оренди. Держава має застосувати спрощений порядок легалізації активів малого та середнього бізнесу, як це колись проходило в Сполучених Штатах чи Латинській Америці. По-друге, треба спростити підключення малого бізнесу до інфраструктурних об'єктів, транспортної та митної логістики. Все має відбуватися швидко, законно та без хабарів. По-третє, потрібно створити національне агентство, яке займалося б розвитком малого бізнесу. Таке є в Естонії.

1 876 604 підприємці були зареєстровані в Україні на початку 2020-го. Торік закрили бізнес понад 48 тисяч фізичних осіб-підприємців.

Зараз ви читаєте новину «Підприємцям даватимуть дешеві кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути