вівторок, 15 серпня 2017 00:50

Посередникам платять до тисячі гривень

— Не хочешь ночевать в очереди — плати деньги. Четыре тысячи гривен и паспорт за день сделаю, — каже консультант ­Світлана. Її телефон знаходжу на сайті посередників, які обіцяють виготовити біометричний паспорт без черг. Ціни там утричі вищі.

Оформленням і видачею біометричних паспортів в Україні займаються Державна міграційна служба, паспортний сервіс "Документ" і Центри надання адміністративних послуг. Офіційна вартість — 557 грн за 20 днів. У держпідприємстві "Документ" паспорт виготовляють за сім робочих днів. Заплатити доведеться 1210 грн.

— Є черга офіційна, а є — для своїх. Прийдете, сфотографуєтеся. А вже ввечері наступного дня віддам вам паспорт. Беру 70 відсотків передоплати. З собою візьміть український паспорт, ідентифікаційний код і старий закордонний, — розповідає Світлана.

— Щоб здати документи на паспорт, чергу треба займати о четвертій-п'ятій ранку. І то не факт, що в першу сотню пройдеш, — говорить киянин Вадим Хоменко, 29 років. Він чотири місяці працював на фірму, що оформлює паспорти. — Не кожен хоче стояти. А охочих заробити на цьому повно. От і займають чергу замість людей. За послуги беруть хто 500, хто 1000 гривень. Клієнту кажуть, коли й куди під'їхати. Щоб сфотографуватися, поставити підпис і здати відбитки пальців.

Раніше моя контора робила шенгенські візи. Тепер мають посередників у міграційних центрах. Паспортами торгують, як кукурудзою на пляжі. Найбільше клієнтів — із Донбасу та Криму. Усі паспорти друкують в одному місці. А там черга на місяць уперед. Ті, хто обіцяють виготовити за один-три дні, мають зв'язки на поліграфічному комбінаті.

Зараз ви читаєте новину «Посередникам платять до тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути