Ексклюзиви
вівторок, 14 листопада 2017 05:25

"Отримувала зарплату нарівні з посудомийкою"

— Із вересня не можемо знайти няню в дитсадок. Оголошення висять всюди, але ніхто не хоче робити, — розповідає киянка Оксана Колмогорова, 33 роки. Живе в Солом'янському районі столиці.

— Вихователька працює сама. Не встигає, бо діти малі. Самі не можуть одягнутися, організуватися на заняття. Навіть на прогулянку дітей не водить. Батьки з власної ініціативи надрукували оголошення. Тиждень тому розклеїли їх на зупинках громадського транспорту по району, в під'їздах будинків. Пройшлася недавно, подивилася ті оголошення. Ніхто не зірвав жодного телефону. Всі знають, що зар­плата низька, а відповідальність висока.

— Няня получает 2600 гривен грязными. На руки выдают 2100, — каже 27-річна Яна Черній зі столичної Оболоні. У їхньому дитсадку батьки почали збирати гроші й доплачувати няням до зарплати. — Це була наша ініціатива. У групі хороша жінка працювала. Щомісяця збирали по 40 гривень. Усім було добре. Але комусь таке не сподобалося, поскаржилися в мерію. Керівництво дитсадка наказало припинити збирати гроші. Няня після цього звільнилася. Тепер шукаємо нову.

У багатьох столичних садках батьки купують няням абонементи в спортзал, оплачують манікюр або курси англійської. Дітей жінок, які погоджуються працювати на цій посаді, беруть у дитсадок без черги.

— Працювала нянею в дитсадку сім років. Робота, наче в пеклі, — говорить киянка Наталія Будовицька, 47 ­років.

— Няня за все у групі відповідає. Всі обпісяні й обкакані діти на моїй совісті. А ще — чистота в туалетах, помиті горщики, посуд, каструлі. Майже весь день тримаю руки в воді. Отримувала зарплату нарівні з посудомийкою в ресторані. Якось батьки купили неякісну хімію для туалетів. Той засіб роз'їв рукавиці, попекла руки. Витратила на лікування три зарплати. Після того звільнилася. Влаштувалася в ресторан. Мию посуд. Зарплата мінімальна, але нервів менше. Ще можна взяти продукти додому. Наприклад, списують вершки, у яких закінчується термін придатності. Працівникам дозволяють узяти їх безкоштовно.

У Києві є 728 вакансій для нянь у дитсадках. По Україні — майже дві тисячі. Найбільший дефіцит кадрів у столиці, Одесі, Харкові, Львові та Дніпрі. На посаду беруть людей від 18 років. Освіта, стать неважливі. Середня зарплата — 2800 грн.

Найкритичніша ситуація в Івано-Франківську та Львові

— Ситуація дійсно критична. У Дніпрі в один садок шукали няню, то їй безкоштовно пропонували абонемент у спортзал. У Львові раз на місяць оплачують похід до косметичного салону, — розповідає працівник кадрової агенції 26-річний Сергій Чермаков. — Більшість пропозицій не спрацьовують, бо нянями влаштовуються жінки 45–56 років. Їм це не цікаво. Хоча я чув, що ті абонементи продають і мають додаткові гроші до зар­плати.

Зарплати нянь і технічних працівників давно треба переглядати. Виплати можна піднімати за рахунок місцевих бюджетів. Найкритичніша ситуація в Івано-Франківську та Львові. Щотижня маємо по 20–30 нових вакансій. Місцеві їдуть працювати в Польщу. Там без освіти та знання мови можна заробити всемеро більше, ніж удома.

Зараз ви читаєте новину «"Отримувала зарплату нарівні з посудомийкою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути