пʼятниця, 05 квітня 2019 06:10

Половину кредитів на житло повертають достроково

— Кредити на нерухомість в Україні дуже дорогі. Банки пропонують позики в середньому під 22 відсотки річних. Це пов'язано з високою обліковою ставкою Нацбанку. Вона безпосередньо впливає на вартість кредитів. Зараз становить 18 процентів, — говорить керівник професійного клубу забудовників 45-річний Руслан Земляний.

— Щоб оформити іпотеку, треба заплатити не менше 30 відсотків від вартості житла. Щоправда, чим більший перший внесок, тим кращі умови пропонують банки.

Наприклад, до кризи 2008 року достроково погашати кредити на квартири не дозволялося. Просто не було потреби. Тоді економіка зростала, статки людей примножувалися. Українці мали доступ до дешевих іпотечних кредитів в іноземній валюті. Їх у середньому пропонували під 15 відсотків річних. Зараз дають позики тільки в гривні. Після кризи Нацбанк заборонив видавати кредити населенню в іноземній валюті.

Банки і забудовники пропонують пільгові програми. Якщо погасити кредит достроково, протягом року-двох, то ставку встановлюють на рівні 5–7 відсотків. Є навіть приклади нульових ставок. Щоправда, в такому випадку доведеться заплатити додаткові комісії банку за видачу чи обслуговування кредиту, страхові внески. Більше 50 відсотків тих, хто оформлює іпотеку, встигають розрахуватися за кредит достроково.

Які квартири розкуповують у новобудовах?

— Ринок нерухомості зростає. Забудовники масово беруться за нові проекти. Покупці можуть підібрати квартиру на будь-який смак, гаманець. У першу чергу дивляться на вартість квадратного метра. Також має значення район, зручний транспорт, наявність поруч шкіл, дитсадків, магазинів. Більшість громадян вкладають гроші в будинки економ- чи комфорт-класу. Це квартири з раціональним плануванням. Значення має не кількість квадратних метрів, а набір приміщень. Покупці шукають житло з окремою кухнею, коридором, ванною кімнатою. Щоб жити було комфортно. Перевагу надають двокімнатним помешканням.

Українці вкладають гроші в будівництво? Це вигідно?

— Квартири купують як на етапі фундаменту, так і вже зі зведеними стінами. Чим раніше вкластися в будівництво, тим дешевше можна придбати житло. Квартира у середньому буде коштувати на 20–25 відсотків дешевше. Щоправда, існують значні ризики. Будівництво можуть заморозити. Покупці не отримають квартири, втратять гроші.

Скільки непроданих квартир залишається в новобудові на момент здачі в експлуатацію?

— Найзатребуваніші типи квартир викупляють ще на етапі будівництва. Коли будинок здають в експлуатацію, нерозпроданим залишається житло з поганим плануванням, невигідним розташуванням чи великої квадратури.

Як забудовники зацікавлюють клієнтів, щоб швидше продати житло?

— Пропонують купувати квартири в розстрочку. Такі програми користуються попитом серед українців. Це дешевше і швидше, ніж роками збирати гроші на житло. Умови розстрочки від забудовника зараз вигідніші, ніж іпотечне кредитування. Бо банки мають чимало вимог до людини, яка хоче отримати кредит. Домовитися з будівельною компанією простіше. Відсотків покупець не платить, на відміну від кредиту. Всі витрати вже закладені в ціну. Термін погашення позики залежить від того, наскільки забудовнику швидко потрібно розпродати житло.

Водночас квартира, куплена в розстрочку, залишається у власності забудовника до повного відшкодування вартості. Якщо оформляти іпотеку — житло одразу належить покупцеві.

Потрібно створити фонд гарантування

Наприкінці лютого Печерський суд Києва арештував 14 будинків у житлових комплексах столиці. Їх пов'язують зі скандальним забудовником Анатолієм Войцеховським. Будівлі зводили без прав на земельну ділянку, дозволу на будівництво. Суд також передав цю нерухомість Нацагентству з виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

— Поширені випадки, коли будинки зводять без жодного дозволу. Інколи — на земельних ділянках, які не призначені для цього. Чиновники заплющують очі на такі порушення. Яскравим прикладом стали будівлі Войцеховського в Києві. Хоча таких проектів по всій Україні безліч, — каже адвокат 44-річний Ростислав Кравець. — Мешканцям проблемних багатоповерхівок потрібно звертатися до суду. Є великі шанси, що вони виграють справу. Адже їхні права однозначно порушили. Люди заплатили гроші, купили житло, а тепер не можуть розпоряджатися майном.

Щоб не було шахрайств із будівництвом, потрібно запроваджувати покарання та штрафи за порушення. Часто в договорах із будівельними компаніями немає жодного слова про їхню відповідальність перед інвесторами. Забудовникам, які не можуть повернути гроші, треба взагалі заборонити продаж квартир. А для тих, хто хоче працювати на ринку нерухомості, потрібно створити спеціальний фонд гарантування. З нього виплачувати гроші людям у випадку банкрутства будівельної компанії.

Щоб не натрапити на шахраїв і не втратити гроші, краще заручитися підтримкою юриста. З'являється дедалі більше компаній, які розпродують дешеве житло. Насправді це маркетинговий хід. Не варто вестися на рекламу. Перед тим, як вкласти гроші в будівництво, почитайте відгуки про забудовника в інтернеті. Були випадки, коли компанія продавала не житло, а просто допомагала оформляти документи на ще не збудовані квартири. Також звертайте увагу, як і на кого оформлена земля, чи є проект будівництва. Забудовники можуть нав'язувати мешканцям новобудови свої обслуговувальні компанії. Як наслідок, людям доводиться платити величезні комунальні.

Зараз ви читаєте новину «Половину кредитів на житло повертають достроково». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути