середа, 24 червня 2009 18:04

Покупцям дорогих речей відмовлятимуть у житлових субсидіях

Кабмін змінив умови нарахування субсидій на житлово-комунальні платежі. Тепер до заяви на отримання субсидії громадяни обов"язково мають заповнити декларацію. У ній указують, які речі довгострокового вжитку вони придбали протягом року.

— У субсидії відмовлять, якщо ви придбали таких речей на суму, що перевищує 10 прожиткових мінімумів для сім"ї, — роз"яснює "ГПУ" Галина Максюта, заступник начальника управління соціальної політики Солом"янського району столиці. — Прожитковий мінімум для працездатних осіб нині становить 669 гривень, для пенсіонерів — 498 гривень. Ще не було жодного випадку, коли ми відмовили в наданні субсидії пенсіонерам. Саме вони переважно звертаються і не декларують дорогих речей. Ми не вимагаємо довідки. Люди добровільно заповнюють декларацію. Потім достовірність цих даних мають перевірити наші інспектори.

У відділах субсидій ще не знають, як саме оглядати помешкання. У Солом"янському районі є тільки два інспектори, які мають на це право.

— Ми — не слідчі органи, щоб випитувати все в сусідів. Наприклад, про те, коли заявники на субсидії встановили металопластикові вікна. Коли прийдемо вдруге, тоді буде видніше. Чекаємо роз"яснень від головного управління, чи вважати цінними речами ковдру, ложки чи породисте кошеня.

Субсидію нараховують на побутове паливо, комунальні послуги, зв"язок, воду й електроенергію. Громадяни мають право на відшкодування в тому разі, якщо сума платежів перевищує 20% місячного доходу родини. Пенсіонерам, родинам із неповнолітніми дітьми, інвалідам I–II груп субсидії призначать, якщо витрати на комунальні послуги перевищать 15% їхнього доходу.

Відмову в наданні субсидії можна оскаржити в суді, каже юрист Валерій Луценко:

— Останнім часом у Києві почастішали випадки, коли громадяни звертаються зі скаргами на відмову в наданні субсидій. Суди зазвичай приймають рішення на їхню користь. Субсидію призначають.

Зараз ви читаєте новину «Покупцям дорогих речей відмовлятимуть у житлових субсидіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути